Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen varnar för falska sedlar i omlopp

Under den senaste veckan har Bedrägericenter i polisregion Nord fått in drygt 20 ärenden med förfalskade eurosedlar i valörer från 20 till 500 euro.

De anmälningar som har kommit in har en geografisk spridning i hela polisregionen och sedlarna kommer från olika slags butiker, skriver polisen i ett pressmeddelande. 

De flesta sedlarna är i valör 100 euro, men det förekommer i valörer från 20 till 500 euro. De förfalskade sedlarna är av god kvalitet och därmed svåra att upptäcka. Det förekommer även anmälningar om svenska sedlar som är förfalskade och även de ska vara av god kvalitet, men de förekommer inte i samma omfattning som de förfalskade euro-sedlarna.

Brotten har ägt rum från oktober till början på november och enligt polisen är det här ett brottsscenario som återkommer med jämna mellanrum.

- Vi vill uppmana till uppmärksamhet kring köp med betalning i euro. Som privatperson bör du inte hjälpa okända personer med att växla pengar, hänvisa i stället till ett växlingskontor, säger Peter Johansson, förundersökningsledare vid bedrägericenter i polisregion Nord, i pressmeddelandet. 

Nu manar polisen till vaksamhet vid användning av kontanter.

- Som alltid om man misstänker brottsliga situationer är det viktigt att notera detaljer kring personer och eventuella fordon. Det är även av stor betydelse att brotten snabbt kommer till polisens kännedom samt att butikerna informerar internt inom samma butikskedja eller annan samarbetsform, säger Peter Johansson, i pressmeddelandet.

SÅ SER DU OM EN SVENSK SEDEL ÄR FALSK ELLER ÄKTA

► Alla sedlar har en färgskiftande bild uppe i högra hörnet. Bilden och valörsiffran i bilden skiftar färg från guld till grönt när man vickar på sedeln.

► Det finns också ett säkerhetsbandet med tre fönster som finns till vänster på sedeln, som finns på alla sedlar utom 20- och 50-kronorssedeln. I fönstren finns bilder som rör sig och växlar motiv mellan "KR" och en kungakrona när man vickar på sedeln.

► Alla valörer har ett vattenmärke som syns på fram- och baksidan av sedeln när den hålls mot ljuset. Vattenmärket visar sedelns valör och porträtt. Valören framträder betydligt ljusare än papperet i övrigt.

► Alla sedlar har ett koppartryck som ger papperet sedelkänsla och ger en märkbar reliefkänsla – känn med tummen eller skrapa med nageln. Koppartryck finns bland annat i porträttet och valörbeteckningarna på framsidan.

► Genomsiktsbilden är ett mönster på sedelns framsida som tillsammans med ett mönster på baksidan bildar valören när du håller sedeln mot ljuset. Finns också på alla sedlar.

► Alla sedlar har en säkerhetstråd som syns som en mörk linje när du håller sedeln mot ljuset. Tråden är inbäddad i sedelpapperet.

Källa: Riksbanken