Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen varnar – inbrottsvåg kan vara på väg

En inbrottsvåg kan vara på väg in i länet, varnade Polisen Västernorrland på fredagen.
Senare på kvällen upptäcktes ett inbrott i Sollefteå. Tre män som misstänks för inbrottet greps i Jämtland.

Annons

Norrbotten drabbades först av inbrotten, sedan var det Västerbottens tur. Totalt ska 19 inbrott ha skett i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland under de senaste dagarna, minst åtta under torsdagen och fredagen. Nu befarar Polisen Västernorrland att en inbrottsliga kan vara på väg in i länet norrifrån.

– Det ser ut som att man håller sig till inlandet, säger Börje Öhman, kommunikationschef vid polisen region nord.

Några timmar efter varningen upptäcktes ett inbrott i Sollefteå. En familj hade varit borta i två timmar, när de kom hem upptäckte de att någon eller några rört runt rejält i bostaden. Om inbrottet har någon koppling till tidigare inbrott ville polisen inte gå in på under fredagskvällen.

Även en villa i Timrå hade påhälsning av tjuvar vid 20-tiden, men villaägaren skrämde bort dem.

Polisen uppmanar boende i länet att vara uppmärksamma.

– Titta efter det som inte hör hemma i grannskapet, tjuven kan se ut som en hantverkare eller grannens pojk, de ser inte ut som tjuvar, säger Börje Öhman.

Främst boende i norra Ångermanland uppmanas hålla ett öga öppet.

– Rapportera det som avviker från det normala, registreringsnummer är viktigt, signalement likaså, säger Börje Öhman.

I Västerbotten sökte sju länspatruller, tillsammans med poliser från Norrbotten, gärningsmännen. Senare under kvällen anslöt sig även Västernorrland och Jämtland till sökandet.

Vid 22-tiden stoppade Polisen Jämtland en falskskyltad bil på riksväg 87 vid Bispgården. I bilen fanns tre män i 25-30-årsåldern som samtliga greps misstänkta för inbrottet i Sollefteå. I bilen fanns spår som polisen kunde knyta till villainbrottet.

Männen fördes till polisstationen i Sundsvall där de senare under natten anhölls, misstänkta för grov stöld. Även bilen bogserades till Sundsvall för en teknisk undersökning.

I samband med gripandet i Bispgården sågs en vit skåpbil som polisen är intresserad av iakttagelser av. Bilen var en större skåpbil, liknande en Mercedes Sprinter. Bilen körde västerut på riksväg 87.

Flera polispatruller har under natten spanat efter bilen, men utan resultat.

Vad som stulits vid fredagens inbrott är ännu inte klarlagt, men enligt polisen handlar det främst om guld och smycken.

Ser du något misstänkt som kan sättas i samband med inbrottsvågen – tveka inte att larma polisen via 112. Har du tips att lämna som inte är av akut karaktär – lämna dessa via 114 14 eller per mail tips.vasternorrland@polisen.se, skriver polisen på sin hemsida.

Läs också: Inbrottsförsök i Timrå