Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens hjälteinsats hyllas "Jag hade bara en sak i huvudet - att ta honom"

Polisen Mattias Pettersson hyllas i dag för sin insats vid våldsdramat i Härnösand när en kvinna utsattes för en besinningslös attack av en okänd man.
Med draget vapen lyckades han övermanna gärningsmannen och frita kvinnan som befunnit sig i en gisslansituation.
– Jag hade bara en sak i huvudet, att ta honom, säger Mattias.

Det var vid 20-tiden på onsdagskvällen som polisen fick larmet. En beväpnad och våldsam man hade, enligt anmälan, tagit sig i genom en olåst dörr i en fastighet i Härnösand och där våldtagit en kvinna. Nu höll han kvinnan i en gisslansituation och hotade ta hennes liv. En stor polisinsats påbörjades.

Skräckscenariot hade kunnat få ett mycket tragiskt slut – om det inte vore för polisen Mattias Pettersson.

Han befann sig med sin kollega vid Ica Maxi, bland annat för att utreda ett snatteri, när larmet gick.

– Det var tur att vi var så nära brottsplatsen. Jag har jobbat länge som polis och har erfarenhet av liknande situationer. Därför var jag förberedd på det värsta. Vi var ju inställda på att det var en gisslanssituation och att gärningsmannen var beväpnad. Jag hade målat upp en bild av händelsen innan.

Väl framme hör de ångestskrik och Mattias går in i fastigheten först. Där möts han av den drogpåverkade gärningsmannen som håller sitt offer med ett järngrepp och agerar mycket hotfullt.

– Jag hade bara en sak i huvudet just då - och förberedde mig på att oskadliggöra mannen och rädda den stackars kvinnan. När vi kom fram var det tumultartat på platsen och jag sprang in och sänkte honom med mitt tjänstevapen. Men jag hade öppnat eld om det behövts, säger han.

Läs mer: Uppgifter: Okänd man bröt sig in i bostad – attackerade och våldtog kvinna

Våldsmannen grips sedan på platsen.

– Det var först när jag fick hjälp av min kollega som jag hade full kontroll på mannen. Han uppträdde mycket hotfullt och aggressivt. Det här är ju bland de svåraste situationer man kan hamna i som polis, säger Mattias.

Mattias Pettersson hyllas för sin insats vid dramat, många menar att hans snabba agerande räddade kvinnans liv. Men själv vill han tona ned händelsen.

– Alla poliser i yttre tjänst skulle agerat på samma sätt. Det här är ju vår arbetsuppgift. När det handlar om liv eller död gäller det att inte tveka. Dessutom handlar det om ett lagarbete, jag hade bra stöd av min kollega. Alla är vi kuggar i maskineriet, understryker han.

Kvinnan fördes till Sundsvalls sjukhus för vård, bland annat med flera revbensbrott.

Mannen, som är känd av polisen sedan tidigare, vårdas nu på rättspsykiatrisk klinik.

Åklagare är inkopplad i ärendet, ärendet rubriceras som våldtäkt och grov misshandel.