Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens nya helikopter på plats

I veckan sattes polisflygets nya helikopter i bruk och nu ska polisens arbete underlättas.
– Det kommer innebära ett stort lyft för vårt arbete, det kommer att göra stor skillnad, säger Bengt Grönlund, chef för polisflyget på Frösön.

För ett par veckor sedan bytte polisen ut sina gamla helikoptrar mot nya. Polisflygets baser i Östersund, Boden och Malmö har fått varsin och två har placerats i Stockholm respektive Göteborg.

Polisens helikoptrar används främst för att söka efter försvunna personer, vid särskilda händelser och vid brottsbekämpning. De skickar löpande bilder till stabsrum, förföljer misstänkta, spanar och dokumenterar brottsplatser.

Polisflygets nya helikopter, en Bell 429, är betydligt modernare och har bättre kvalitet på både stillbilder och rörliga bilder. Piloter och operatörer har utbildats och gjorde sina första arbetspass i den nya helikoptern i veckan.

– Helikoptern har teknisk utrustning som kan upptäcka sådant som inte syns från marken eller med blotta ögat. Kamerorna fungerar även i mörker och kan exempelvis leda polispatruller fram till misstänkta personer, som försöker dölja sig i mörkret, säger chefen för polisflyget, Bengt Grönlund, i ett pressmeddelande.

De nya helikoptrarna har kostat 440 miljoner kronor. Enligt polisen har affären till viss del bekostats av försäljningen av de gamla polishelikoptrarna.