Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens tips för en säker skoteråkning under påsken: "Kör alltid nyktert"

Polisen varnar skoterförare under påskhelgen att vara försiktiga i trafiken. På sin hemsida tipsar de snöskotertrafikanter om vad som är bäst att hålla koll på om man är ute och kör under påsken.

Polisen har hittills denna vinter genomfört flera kontroller i terrängen för att arbetat förebyggande och trygghetsskapande i trafiken. Nu meddelar man att även under påsk kommer arbetet att fortsätta.

Polisen påminner trafikanter om vad som gäller för att man ska kunna trafikera en snöskoter. Främst fokuserar dem på att man ska ha ett giltigt förarbevis och en godkänd hjälm.

Information om förarbevis är gällande:

"För att få köra snöskoter i Sverige krävs att du är 16 år och har antingen ett förarbevis för snöskoter, utfärdat efter 1/10 2009 eller ett förarbevis för terrängskoter som är utfärdat före 1/10 2009.

Om du tagit ett körkort eller traktorkort innan 1 januari 2000 har du rätt att köra skoter med det. Har du tagit körkortet eller traktorkortet vid en senare tidpunkt måste du ha ett förarbevis för snöskoter för att få köra."

Information om hjälm är gällande:

"Använd en godkänd hjälm som är E-märkt, står ofta ECE 22-05 i eller på hjälmen, eller SIS-märkt enligt svensk standard.

Nedan avser CE märkt huvudskydd som är avsett att användas för det aktuella fordonet, dvs. det räcker inte med en CE-märkt skidhjälm utan ska vara en med märkning EN 13781 eller SIS 882411 som är avsedd för ändamålet.

Passagerare som inte fyllt 7 år kan använda annan lämplig hjälm såsom skidhjälm."

Dessutom har polisen en del tips för att skoterkörandet ska bli så smidig och trygg som möjligt:

► Se till att din skoter är påställd och försäkrad

► Se till att din skoter har en lagstadgat registreringsskylt utfärdad av Transportstyrelsen, väl synlig framtill på skotern

► Det är inte tillåtet att köra snöskoter på allmän väg, utom när du ska korsa vägen, eller köra kortast möjliga sträcka om terrängen är oframkomlig. Där du måste köra snöskoter på väg är högsta tillåtna hastighet 20 km/tim.

► När du passerar en väg ska alla passagerare (i pulka eller på skotern) gå över vägen.

► På enskilda vägar kan snöskoterkörning vara förbjuden. Vägens ägare avgör om trafik med motordrivna fordon är tillåten. Förbud ska skyltas med vägmärke eller "på annat tydligt sätt" (till exempel en bom över vägen eller en hemmagjord skylt).

► Högsta tillåtna hastighet för snöskoter är 70 km/tim. På vissa platser finns lokala lägre hastighetsgränser.

► Kör alltid nykter!