Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens uppmaning till påsktrafikanterna: "Kör försiktigt"

Påsken är en av våra största trafikhelger och polisen i region Nord önskar alla trafikanter en trevlig och trafiksäker påsk. Under påsken genomför polisen hastighets- och trafiknykterhetskontroller längs vägarna och ute i terräng. 

Förutom att vara nykter är det viktigt att hålla hastighetsgränsen och avståndet mellan fordonen. I polisregion Nord som består av länen Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland, råder det fortfarande vinterväglag på många håll. Det gör att det fortfarande är tillåtet att använda dubbdäck även efter den 15 april. 

- Självklart ska man vara nykter för sin egen och andras säkerhet när man sätter sig bakom ratten, säger Jimmy Norberg, gruppchef trafik i polisområde Jämtland, i ett pressmeddelande.

Man bör även tänka på att vädret och väglaget i och på väg till fjällen kan variera.

- Vintern har bjudit på mycket snö och det är fortfarande snöföre på många håll, men nu börjar det också bli töväder och dagsmeja. Därför är det extra viktigt att man håller hastigheten och avståndet särskilt om det blir snörök eller halt på vägarna, säger Jimmy Norberg.

Polisens tips för att ta sig fram trafiksäkert:

► Använd bilbältet på alla platser i bilen.

► Håll hastighetsgränserna.

► Avstå från alkohol och andra droger när du ska ut och köra bil, snöskoter eller andra fordon. Tänk på att du även kan vara påverkad "dagen efter".

► Håll avstånd, vilket är särskilt viktigt när det är snörök.

► Se till att du är utvilad när du sätter dig vid ratten.

Det är krav på att använda vinterdäck till och med 31 mars och det är tillåtet att använda dubbdäck till den 15 april eller så länge det befaras vara vinterväglag där du ska köra.