Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poliser grät i rätten när de vittnade om skadat barn vid kraftverk – åtalade pappan ville bli skjuten

På torsdagen hölls slutpläderingar i det mål där en pappa åtalas för att ha försökt döda sitt barn genom att kasta det utför en kraftverksdamm.
Både försvaret och åklagarsidan vill att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan något straff kan fastställas.
Poliser som vittnade om ingripandet grät i rätten.

Tre poliser hördes i Östersunds tingsrätt under torsdagen. Att ingripandet i mitten av augusti var jobbigt för de inblandade märktes. Flera tårar fälldes.

Det var ruggiga scener som målades upp av poliserna som kom till kraftverket kort efter att en pappa släppt eller kastat sitt barn ett 15-tal meter. De två första poliserna som kom till platsen beskrev hur de fann mamman liggandes på vägen ut mot bron där pappan stod vid ett stängsel. De hade hört via polisradion när de körde mot Ragunda att ett barn var inblandat.

När de närmade sig pappan ska han ha skrikit ”nu jävlar” och höjt näven. Poliserna fick gå lös med pepparsprej och batong för att sätta handfängsel på honom. Han var ”aggressiv och motiverad i sitt beteende”, berättade en kvinnlig polis. Själv vill pappan minnas att han ville bli skjuten av polisen.

När polisen och hennes kollega fått kontroll på pappan gick hon fram till stängslet vid kraftverksdammen. Där nere låg ett naket litet barn. Det var blod på betongen, barnet rörde lite på sig men lät ingenting.

– Det var en jobbig känsla att inte kunna göra någonting.

Det första ingripandet tog ett par minuter, men det kändes betydligt längre berättade kvinnan. Allt eftersom tiden gick kom ambulans, räddningstjänst och fler poliser. När kvinnans kollega pratade med pappan en stund senare, när mannen lugnat ned sig, ska han ha sagt ”hoppas hon dog” och syftat på sitt barn.

– Det är jobbigt att prata om det här, sa polisen och tog en paus för att gråta.

En annan polis som vittnade berättade att pappan sagt att han ville hoppa efter barnet. Men att han ramlade. När polisen kom ville han istället bli skjuten av dem. Sen ska pappan ha sagt: ”Det jag ville göra var att ta med det käraste jag har till andra sidan”.

– Då var han lugn och talför, han verkade inte psykotisk, sa polisen.

En granne som vittnade om bråket uppe vid huset bröt nästan ihop när hon beskrev hur maktlös hon kände sig. Åklagaren undrade om hon inte kunnat hjälpa mamman när barnet slets hur hennes famn.

– Det gick inte, då hade jag skadat barnet, sa hon och grät.

Vid slutpläderingarna målade åklagarsidan och mammans och barnets advokater upp en bild av en målmedveten pappa som varit ute för att döda sitt barn. Försvarsadvokaten Andreas Victor ifrågasatte den bilden på flera punkter. Han menade att det inte alls går att utesluta att pappan bara ville ta sitt eget liv, att pappan visst kan ha saknat uppsåt och därmed snarare gjort sig skyldig till grovt vållande till kroppsskada.

Båda sidorna var dock överens om att mannen bör genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan rätten tar beslut om påföljd. På tisdag nästa vecka kommer tingsrätten att meddela om mannen ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning eller ej.

Tidigare artiklar:

Man i 30-årsåldern anhållen misstänkt för mordförsök i Ragunda kommun

Pappa i Ragunda misstänks för mordförsök på sitt barn – i dag begärs han häktad

Direkt från rättegången om misstänkta mordförsöket i Ragunda – ska ha kastat ner sitt barn för en kraftverksdamm