Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poliser har förhörts om Olle Högboms försvinnande – två pekas ut som våldsamma: "Har inte lett utredningen vidare"

Artikel 1 av 4
Försvunna personer i Medelpad
Visa alla artiklar

Olle Högboms pappa Ruben Högbom trodde fram till sin död att en eller ett par poliser låg bakom sonens försvinnande.
Nu har åtta poliser i Sundsvall förhörts.
– Det har inte lett utredningen vidare, säger Josefine Perming på polisen.

Olle Högboms försvinnande på 1980-talet är en gåta som gäckat polisen i Sundsvall i drygt 37 år. Fallet är preskriberat men polisens kalla fall-grupp har fortfarande ärendet öppet, i hopp om att någon gång få klarhet i vad som egentligen hände Olle.

Han försvann på kvällen den 7 september 1983 efter en studentfest på Klockgjutaregatan i Sundsvall. När kompisarna drog vidare till nattklubben Nattoxen efter festen följde Olle bara med en bit av vägen. När de passerat järnvägsövergången vid Floragatan, bakom Hedbergska skolan, satte han sig ned och vilade med ryggen mot ett trådstängsel. De andra lämnade honom där och drog vidare i natten.

Sedan dess är Olle spårlöst borta.

Mysteriet har gett upphov till en rad teorier om vad som hände. Det har spekulerats om självmord eller att Olle i berusat tillstånd gått ner till Selångersån och ramlat i vattnet.

Men enligt frilansjournalisten Martin Ezpeleta, som gjort en dokumentär om Olle Högboms försvinnande och engagerat sig i fallet i många år, tyder det mesta på att Olle har utsatts för ett våldsbrott.

Bland annat vittnade en kvinna som bodde i området om att hon hört skrik och ljud av dunsar eller slag från platsen när Olle försvann.

– Hans cykelnyckel, och glasögonen som han inte klarade sig utan, hittades på marken cirka 90 meter från platsen där han sågs sista gången, säger Martin Ezpeleta.

På 1990-talet hävdade Thomas Quick att han mördat Olle, för att sedan ta tillbaka alltihop när han erkände att han ljugit om alla mord. Det har också kommit fram andra teorier genom åren, bland annat rykten och misstankar om att en missbrukare kört på Olle av misstag och sedan gömt kroppen.

Även Olles pappa Ruben Högbom, som avled i vintras, utreddes i ett tidigt skede av polisen som misstänkt för inblandning i försvinnandet. Men det spåret fick läggas ner. Ruben Högbom anklagade å sin sida polisen för att ha haft något med försvinnandet att göra och hävdade att de, kanske medvetet, hade misskött hela utredningen.

De enda konkreta spår som hittats efter Olle på 37 år är hans glasögon och cykelnyckel, och de fynden gjordes inte av polisen. Ruben hittade själv nyckeln och några skolbarn hittade glasögonen, fynd som poliserna hade missat när de letade i området.

I Martin Ezpeletas dokumentär "Var är Olle", som publicerades på Storytel förra året, undersöker han uppgifterna om ett polisspår i utredningen.

Samma kväll som Olle försvann, den 7 september 1983, skedde ett inbrott i den gamla flickskolans lokaler, numera Kyrkans hus, på Floragatan intill GA-kyrkan. Larmet från inbrottet utlöstes strax efter klockan tio på kvällen, samtidigt som kamraterna lämnade Olle vid trådstängslet 200 meter bort på samma gata.

Poliserna som ryckte ut på inbrottet grep en misstänkt person, en känd missbrukare, och fortsatte sedan jakten på hans kumpan i någon timme i området, utan att hitta honom.

Olle Högbom gick alltså upp i rök mitt under den pågående polisinsatsen på gatan.

– Sammanlagt elva poliser deltog i insatsen samtidigt som Olle satt vid trådstängslet på samma gata. Området var i övrigt tomt på folk, men det kryllade av poliser. Det konstiga är att ingen av dem säger sig ha sett Olle, säger Martin Ezpeleta.

Olles pappa Ruben Högbom, som i alla år försökte få klarhet i vad som hände, misstänkte att en eller ett par av poliserna hade dödat Olle.

Andra som satt sig in i fallet tror inte alls på det spåret.

– Det låter väldigt långsökt att poliser skulle ha varit inblandade och dessutom lyckats hemlighålla det i alla år. Ärendet har utretts omsorgsfullt och om det skulle finnas något bakom en sådan teori så borde det ha kommit fram för länge sedan, säger Sten-Olov Hellberg, pensionerad länspolismästare i Västernorrland som själv har varit inblandad i ärendet och tagit del av spaningarna under många år.

Polisspåret går ut på att en eller ett par av poliserna på platsen har hittat den berusade Olle och misstänkt honom för att vara inbrottstjuven de var på jakt efter. Något handgemäng har uppstått vid gripandet och i tumultet har Olle dödats. Kroppen har sedan förts bort och gömts undan.

Det finns inga bevis för att det skulle ha gått till på det viset och polisspåret har avfärdats i många år. Fram till för ett drygt år sedan hade poliserna som deltog i insatsen när Olle försvann, inte ens förhörts om sina förehavanden på platsen.

Men Martin Ezpeleta har ägnat mycket tid och möda åt att utreda polisspåret, vilka elva poliser som var med på platsen och vad de gjorde där. Han har bland annat begärt ut uppgifter om dem av polismyndigheten, för att få veta om några av dem tidigare har begått några fel, använt övervåld eller fått några disciplinära straff i tjänsten, men polisen har sekretessbelagt alla sådana uppgifter.

Martin Ezpeleta har då i stället intervjuat poliserna som var med vid insatsen, och som fortfarande är i livet. Flera av dem har då intygat att de flesta av kollegorna var bra poliser, men samtidigt pekat ut två av kollegorna som mycket dåliga och våldsamma poliser. Dessa två satt i samma patrullbil kvällen då Olle försvann.

Tre av de intervjuade poliserna har enligt Martin Ezpeleta sagt att de inte kunde utesluta att det var de här två som dödade Olle och gömde undan kroppen.

"Rötägg", "bandit", "jävla skitstövel och "fullständigt gränslös"

– Några av omdömena om dem var "rötägg", "bandit", "jävla skitstövel och "fullständigt gränslös", säger Martin Ezpeleta.

Några bevis finns dock inte på att de två utpekade poliserna skulle ha något som helst med Olles försvinnande att göra. Att någon är våldsam och omdömeslös bevisar ju i sig ingenting.

Men Martin Ezpeleta tyckte att det var konstigt att polisledningen under alla år, med alla 100-tals förhör och alla omfattande utredningsåtgärder, inte ens hade förhört någon av de här elva poliserna om deras förehavanden på platsen samma natt som Olle försvann.

Martin Ezpeleta tror att det beror på att de två utpekade var kollegor.

– Hade några andra personer befunnit sig i området där Olle försvann och om flera poliser ansåg att de personerna var rötägg, banditer och fullständigt gränslösa våldsverkare, då hade de givetvis förhörts på en gång, säger Martin Ezpeleta.

Vid ett möte i augusti 2019 med den nuvarande polisledningen; bland andra Veronica Andersson, chef för grova brott, och Josefine Perming, ansvarig för kalla fall-gruppen, berättade Martin Ezpeleta om kollegornas utpekande av de två poliserna som våldsverkare.

Polisledningen agerade då och började förhöra de åtta poliser som fortfarande är i livet, inte för att de var misstänkta för något brott utan upplysningsvis, för att se om de kunde tillföra något till utredningen eftersom de var på platsen när Olle försvann.

Olles pappa Ruben Högbom har i många år försökt få polisen att utreda polisspåret, eller åtminstone förhöra kollegorna som var där, och till slut blivit osams med polisledningen på grund av sin envetenhet.

Nu har han fått rätt i den delen eftersom förhören genomförts. Men det tog alltså över 30 år och för Ruben Högbom var det för sent. Han dog i december, 91 år gammal.

Jag kommer att hata polisen så länge jag lever

– Allt är för sent. Det finns ingenting som kan hjälpa oss. Jag kommer att hata polisen så länge jag lever, säger han i en av de sista intervjuerna i Martin Ezpeletas dokumentär.

Förhören med de åtta poliserna avslutades under förra året och omgärdas av sekretess. Kalla fall-gruppens chef Josefine Perming säger att förhören i vart fall inte har lett utredningen vidare.

– Vi har inga misstänkta, säger Josefine Perming till ST.

Betyder det att det så kallade polisspåret är nedlagt?

– Vi har flera spår i det här och inget av dem kommer att läggas ner tills vi har fått klarhet i vad som hänt Olle.