Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisernas näsor avslöjade marijuanaodling: "Gör något annat, vi kommer att hitta er"

Polisernas näsor avslöjade en marijuanaodling i Härnösand.
Nu är fyra unga Härnösandsbor, tre kvinnor och en man, misstänkta för narkotikabrott och riskerar fängelsestraff.
– Många har en liberal syn på narkotika i dag. Men vi kommer att hitta fler odlare, var så säker, säger Jörgen Bladin vid polisen.

Annons

Det var vid 14-tiden på tisdagen som polisen fattade misstankar mot ett fordon i Härnösand.

Det ledde polisen till en hyresfastighet i city.

– Patrullen bestämde sig för att följa efter. Och när de redan i trapphuset möts av en omisskännlig doft av marijuana togs beslut om husrannsakan, säger Jörgen Bladin, förundersökningsledare i Härnösand.

När polisen sedan knackade på dörren blev det febrila aktiviteter i bostaden innan dörren öppnades.

Insatsen gav ett lyckat resultat när det gällde att säkra bevisning, allt narkotika och utrustning för att framställa narkotikan. I bostaden hittades ett tjugotal krukor med marijuanaplant och annan utrustning som togs i beslag. I några av krukorna var marijuanan redan skördad och endast stammen fanns kvar. I hälften av krukorna var plantorna ännu små, men stod på tillväxt.

Därutöver hittades cirka tre hekto marijuana i påsar.

– Oavsett om de är små eller stora är det viktigt att vi kan förverka dem innan de kommer ut till försäljning till ungdomar i Härnösands kommun, säger Jörgen Bladin.

I lägenheten befann sig fyra unga personer, tre kvinnor och en man, som samtliga togs in för förhör och är misstänkta för narkotikabrott. Föraren av bilen, en kvinna, testades positivt och blev av med körkortet på platsen. Fängelse ingår i straffskalan för narkotikabrott, men ingen av de misstänkta är i nuläget frihetsberövade.

– Vi misstänker att de odlat narkotikan för eget bruk i första hand, men även sålt till bekantskapskretsen, säger Jörgen Bladin.

Läs mer: Turbulent knarkrättegång avslutas

Plantorna som togs i beslag förverkas. Prov skickas till Nationellt forensiskt centrum (NFC) för att få THC-halten analyserad och få fastställt att det verkligen rör sig om marijuana.

Men även utan SKL:s expertutlåtande är polisen tämligen säker.

– Det är i alla fall inte grönsaker som odlats, säger Jörgen Bladin.

Vad skulle du vilja säga till de som odlar marijuana hemma och har en liberal syn på narkotika?

– Vi kommer att hitta er, förr eller senare. Det här är en fördummande drog som ställer till mycket elände i samhället. Många har fått sina liv förstörda.

Det är helt lagligt att köpa hampafrön och ha dem i en byrålåda hemma i bostaden. Men så fort du stoppar fröet i jorden och börjar vattna på det har du påbörjat ett brott.

– Att odla fröerna är olagligt. Även om det så bara är en ynka planta i en blomkruka i fönstret, säger Jörgen Bladin.

Läs mer: Den stora knarkrättegången inledd – affärer gjordes upp via mobil