Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

#Polisgranskningen: Civilanställda tvingas sluta och söka nya arbeten

Polisens länskommunikationscentral (LKC) är i huvudsak bemannad av civilanställda.
Nästa år överförs verksamheten till Umeå – men intresset av att flytta med är så gott som obefintlig.

Annons

– Hittills har tre på LKC slutat och börjat på nya arbeten. Nu är det tolv kvar och alla håller ögonen öppna efter nya jobb.

Det säger Henrik Mähler, länsordförande på Statstjänstemannaförbundet inom polisen, som organiserar civilanställda och poliser.

Läs mer om ST:s polisgranskning här

LKC är tänkt att försvinna under 2016, först var det sagt i maj men nu förefaller det bli senare.

Situationen är densamma i Jämtland och Norrbotten. I de tre länen är det totalt en handfull som kan tänka sig att flytta till Umeå. Men det är 30 tjänster som ska fyllas.

– Det fanns en förhoppning på 2 000 sökande men det blev knappt 200, det är inte säkert att man hittar rätt kompetens bland dem.

Henrik Mähler säger att Västernorrlands LKC är en av de bäst fungerande i landet. Facket har framfört till arbetsgivaren att det behövs två centraler i region norr eftersom den omfattar 52 procent av Sveriges yta. Men förslaget har avvisats, det ska bara finnas en i varje region.

– Trots att det sagts att det som fungerar bra ska behållas, så ska LKC stängas. Ska man införa en gemensam central behövs en längre övergångsperiod än vad som har planerats. Nu kommer 80 procent av dem som får tjänster på RLC, regionala ledningscentralen, vara nyrekryterade. Det kan ju förlänga handläggningstiderna innan patrull kan skickas ut.

Fast det finns ändå hopp för de civilanställda på LKC. Regionens bedrägericenter, aktionsgruppen mot grov organiserad brottslighet och service behöver anställa i Sundsvall.

– Men det är inte säkert att alla vill jobba med de tjänster som kommer att finnas.

Operatören Malin Sjödin måste sluta efter tio år på tjänsten och femton inom myndigheten. Hon har tonåringar och kan inte flytta till Umeå. Nu har hon sökt andra tjänster inom myndigheten men även andra jobb.

Personal från Umeå har gjort studiebesök på LKC.

– Men det tar ett år att bli säker på den här tjänsten. Det är många svåra samtal att hantera. Jag är instruktör och de vill att jag ska utbilda dem i Umeå, men det fungerar inte för mig.

Hon vet att det finns en utbredd oro över att allt går för snabbt, det behövs längre tid för att utbilda ny personal som blir trygga i sina roller för att säkerställa servicen.

– De flesta människor ringer till Polisen kanske en gång i sitt liv. Det är viktigt att vi kan leverera den hjälp och det stöd som behövs. Regionen är jättestor och man ska inte underskatta värdet av lokalkännedom, det hade varit bättre med två ledningscentraler i regionen.