Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

#Polisgranskningen: Flyktingvågen gör att polisen går på knäna – hinner inte bekämpa brott

Flyktingvågen det senaste året gör att polisen går på knäna. Huvudskyddsombudet för polisen i region Nord, Jan Johansson, säger att man nu nått smärtgränsen. Konkret handlar det om att man måste prioritera och i förlängningen inte hinner bekämpa brott.
– Känslan är att de vill att Norrland ska dö ut. Allt centraliseras.

Det är torsdag eftermiddag på polisstationen i Härnösand. Förundersökningsledarna Jan Aller och Jörgen Bladin tar en kort fikastund samtidigt som ytterligare ärenden trillar in. Utredningshögen växer för varje dag.

De känner delvis igen sig i Jan Johanssons beskrivning om polisens situation i norr. Fler och fler poliser gör slag i saken och säger upp sig – de mäktar helt enkelt inte med situationen. Men Jan och Jörgen har bestämt sig för att härda ut, ytterligare ett tag. Det är inte så långt fram till pensionen.

– Vi gör så gott vi kan, men vissa dagar är det jobbigt. Då hinner man knappt ta en fika. Men det är bara att gilla läget, säger Jan.

Läs mer: #Polisgranskningen Polisen underbemannad – tar in pensionärer för att täcka upp

Både Jan och Jörgen har många år i yrket och säger att jobbsituationen förändrats avsevärt sedan de började. I huvudsak handlar det om att brotten blivit fler och mer svårutredda samtidigt som antalet poliser blivit färre.

– Allt har blivit mer tungrott. Varje utredning tar längre tid och kräver fler åtgärder. Beviskraven har ökat kontinuerligt. Följden blir fler och längre förhör. Sen är det mycket mer tjafs idag, anmälningar som aldrig skulle ha hamnat på polisens bord, säger Jörgen.

De pratar om att det senaste årets invandring skapat ett tryck som frestar hårt på polisens resurser. Det skapar stress både för de som ska utföra jobben, men även för arbetsledare.

– Nu vill vi inte måla f-n på väggen, riktigt så illa som att vi inte kommer att kunna bekämpa brott är det inte, säger Jan.

Många av de asylsökande som kommer till Sverige placeras i glesbefolkade områden där det i dag saknas poliser. Tjänstgörande poliser ska täcka allt större områden. Jan Johansson menar att situationen nu blivit ohållbar.

– Vi måste hela tiden prioritera. Det går inte att vara på flera ställen samtidigt. På flera orter i Norrbotten är det mer än tio mil till närmaste polisstation.

Läs mer: Nio av tio poliser funderar på att sluta i region nord – ilskan stor efter omorganisationen

Ett annat problem är bristen på tolkar, framhåller Jan Aller.

– Behovet av tolkar ökar hela tiden med flyktingströmmen. De flesta gånger har vi lyckats få tolk, men det tar tid och ökar arbetsbelastningen för polisen, säger han.

För huvudskyddsombudet Jan Johansson handlar det om enkel matematik: Antalet poliser är för få i förhållande till antal brott som skall klaras upp.

– Det här problemet är inte nytt. Glesbygden har utarmats under lång tid. Men i och med det stora antalet flyktingar som kommit det senaste året har det blivit akut. Vi orkar snart inte längre, säger han.

Förra veckan tillsattes en arbetsgrupp med representanter både från ledning och fack i region Nord som ska se över hela organisationen.

– Det är ett steg på vägen. Utarmningen av polisen måste hejdas, säger Jan Johansson.

Läs mer: Titel viktigare än kompetens när lägre polischefstjänster ska tillsättas