Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

#Polisgranskningen Polisen underbemannad – tar in pensionärer för att täcka upp

Tre pensionerade poliser stöttar i receptionen för att upprätthålla Sundsvallspolisens service. Fem heltidstjänster inom utredningsverksamheten täcks också upp av ett antal pensionärer som går in och jobbar deltid.
Spaningsgruppen är vilande och de som arbetar där sitter nu med utredningar eller förstärker ute.

Lokalpolisområdeschef Josef Wiklund säger att många pensionärer varit positiva till att gå in som timanställda.

– Jag tycker att det är en mycket smart lösning den här tiden, för det är inte klart hur många poliser det ska vara i den nya organisationen. Vi kan inte bara sitta och titta på till dess det är klart.

Hur krisartat är det?

– Nog är läget ganska ansträngt. Många är missnöjda men vi försöker skapa en bra arbetsmiljö.

När det gäller utredningsarbetet räcker det inte med att pensionärer stöttar, det krävs ändå prioriteringar i arbetet.

– Ungdomsbrottslighet, anhållna, relationsbrott och hot riktat mot flyktingar är prioriterade.

Det betyder att mängdbrotten som tidigare varit prioriterade nu kommer att samlas på hög.

– Jag hoppas att allmänhetens förtroende inte rubbas av det. Vi befinner oss i en exceptionell situation, Polisen har aldrig varit i den här situationen tidigare, Sverige som land har aldrig haft de här förhållandena tidigare. Vi har fått utökad bevakning av asylboenden och för terrorsituationen. Polisen, Migrationsverket och kommunerna måste hjälpas åt, säger informationsansvarige Börje Öhman.

Polisens personalbrist beror dels på pensionsavgångar, att några har slutat och att mellan fyra och sex poliser befinner sig i Malmö för att förstärka där.

– I dag har vi inte möjlighet att rekrytera mellan olika regioner som vi har kunnat göra tidigare. På grund av att den nya organisationen inte är klar har man centralt stramat åt rörligheten medan man utreder hur behoven ser ut, säger Josef Wiklund.

Det är bara till bristorter dit det är svårt att rekrytera som omflyttningar kan göras, i Västernorrland handlar det om Ånge och Kramfors. Och när det gäller specialistkompetens.

Även trafikpolisen har reducerats efter pensionsavgångar på utredningssidan där, så de som arbetat ute har fått utredningsuppdrag. Dessutom har kompetent personal slutat. Nu kommer enheten att införlivas med lokalpolisområdet fast arbetsuppgifterna att göra kontroller av den tunga trafiken ligger kvar.