Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

#Polisgranskningen: Ring Morgan Norman – kommunpolis i Sundsvall, Timrå och Ånge

Från den 1 januari inrättas en ny tjänst inom polisen. Kommunpoliser.
De ska bli de nya kommunicerande länkarna mellan medborgare, kommunen, olika organisationer och polisen, fånga upp oro och problem.

Annons

Morgan Norman får ansvaret för Medelpad. I Ångermanland blir det två, en med ansvar för Örnsköldsvik och en som har Härnösand, Kramfors och Sollefteå.

Brottsförebyggande arbete har engagerat Morgan Norman länge. Mellan 2006 och 2012 var det hans arbetsuppgift i Sundsvall att arbeta mot kommunen och organisationer.

– Vi har jobbat på det här sättet i flera år men på andra håll i landet har det inte varit lika tydligt. Men nu har det sagts att direktiven inte ska komma uppifrån utan ska ha ett medborgarperspektiv.

Läs mer om ST:s polisgranskning här

Kommunpolisen är den som representerar lokalpolisområdet utåt, men utan personal- och budgetansvar.

Mycket av arbetet bygger på dialoger med medborgare och deras förslag. Sedan ska resultaten omsättas i en handlingsplan och åtgärderna ska tidsättas och vara uppföljningsbara.

– Vi kommer att ha trygghetsuppföljningar för att se att åtgärderna gett rätt effekt. Det blir mer av kvalitativa i stället för kvantitativa mål.

Han exemplifierar med att det ställs krav på kontroller av mopeder. Då ska effekten vara att det sker färre mopedolyckor.

– Det betyder inte alltid att det är polisen som ska ta ansvaret, det kan lika gärna landa på kommunen eller någon organisation. Hela lokalsamhället måste samverka. Jag ska vara en pådrivande kraft. Och alla ska veta att de kan ringa mig.