Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

#Polisgranskningen Tystnad råder – polisledningen gillar inte yttrandefrihetslagen

"Jag tycker ju inte att högt i tak är när man går ut i media och sparkar på den egna myndigheten och tror att det ska bli något hurrarop. Det är liksom inte min definition av öppenhet. Men däremot internt ska man kunna prata om allting."

Annons

Citatet är taget från en artikel i Polistidningen där rikspolischefen Dan Eliasson uttalar sig om öppenheten i polisorganisationen. Detta trots att myndigheten har kritiserats av såväl JK som JO för att åsidosätta yttrandefriheten.

– Jag ser inte att det blivit bättre i den nya myndigheten, snarare tvärtom.

Det säger Stefan Holgersson, polis och polisforskare som doktorerat och forskat om polisen sedan 1990-talet. De kritiska resultat han presenterat har inte tagits emot välvilligt från polisledningen. Men han fortsätter ändå sitt arbete.

– Dan Eliassons yttrande skickar inte bara signaler till andra chefer om hur de ska förhålla sig till personer som kritiserar myndigheten externt, utan klargör även för de anställda att de inte kan räkna med rikspolischefens stöd om de skulle yttra sig kritiskt i media om något förhållande som inte deras högre chefer tar tag i.

Att journalistkåren uppfattar att det blivit svårare att få poliser att yttra sig ser han som en följd av den utbredda rädslan för att kritisera organisationen externt. Han har själv fått höra ett stort antal berättelser från anställda som utsatts för repressalier för att de framfört kritik.

"Bestraffningarna" har handlat om utfrysning, sämre karriärutveckling, obefintlig löneutveckling eller omplaceringar.

– Polisledningen har nu dessutom valt att organisera tjänstetillsättningar på ett sätt som gynnar möjligheten att ägna sig åt vänskapskorruption och där det är ännu lättare att på ett godtyckligt sätt straffa anställda som bedöms som obekväma. Polisförbundet har numera en mycket begränsad insyn i rekryteringsförfaranden och Polismyndigheten vägrar att lämna ut handlingar som visar vad som legat till grund för valet av en viss sökande.