Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polishunden Jebas Yatzy har somnat in – räddade många liv och älskade sitt jobb

"Det är en stor sorg att förlora en sällan skådad kollega. Vila i frid Yatzy, vi tar över vakten." Det skriver polisens hundgrupp på sin Facebooksida och undertecknar med "Dina kollegor".

TV: Hunden Yatzy har räddat flera liv (klippet publicerades 2015).

Polishunden Jebas Yatzy var en samhällets tjänare och försvarare av rang. Hon har tyvärr tvingats lämna sin post och sällat sig till andra hundhjältar, skriver hennes poliskollegor.

För ett par veckor sedan fick Yatzy somna in.

– Hon hade en ledbandsskada som det inte gick att göra något åt. Eftersom hon var en aktiv hund som inte bara ville gå hemma fick vi ta det svåra beslutet att låta henne gå vidare till hundhimlen när hon blev allt mer stel och besvärad, berättar hennes kollega, förare och husse Daniel Vesterlund.

När det var dags gick allt lugnt och fridfullt till.

– Hon fick somna i mitt knä, säger Daniel.

Kollegorna vittnar om att Yatzy med sin förare under sin relativt korta tjänstetid åstadkommit framgångar som är få förunnat. Yatzy har spårat upp och lagfört mängder med brottslingar som fortfarande sitter bakom galler och svär över hennes fantastiska nos. De beskriver hur hon kämpat i skogarna och letat och hittat flertalet försvunna personer som hon med all sannolikhet räddat livet på. Flertalet avslöjade narkotikagömmor med många beslag som följd kan samhället också tacka Yatzy för.

Att denna dam stod sin mark och inte backade för något har många fått uppleva de senaste åren och polisens hundgrupp är övertygade om att hon återfinns i flertalet mardrömmar för ett visst klientel.

2015 var Yatzy fyra år. Hon var då länets nyaste tillskott bland hundekipagen tillsammans med föraren Daniel Vesterlund. Efter bara drygt ett halvårs tjänstgöring hade teamet gjort succé.

Bara under några veckor räddade de tre människoliv, varav två inom loppet av samma dygn.

TV: Yatzy har räddat flera liv – läs mer och se tv-klippet från 2015

Yatzy fortsatte att göra stordåd och imponera de kommande åren.

Ett par veckor innan hon fick somna in i Daniels knä gjorde hon sin sista insats i polisens tjänst.

– Hon hittade en större mängd nedgrävd narkotika som vi aldrig hade hittat utan henne. Det gäller en pågående polisutredning så jag kan inte berätta mer om det, men hon gjorde ett fantastiskt jobb, berättar Daniel.

För Plus-kunder (ett längre reportage med och om Yatzy från april 2017): Yatzy är en vinnare i kampen mot buset: "Lediga dagar är det värsta hon vet"