Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polismyndigheten Sverige, vart är vi på väg?

Omorganisationen, på pappret såg den ut att vara en bra idé. Lättare att samarbeta mellan regionerna och komma närmre medborgarna. Många fina ord. Men vad hände? Grupper med spetskompetenser har splittrats. Det brottsförebyggande arbetet har nedmonterats och är i dag så gott som obefintligt. Kollegor med bara fem år i tjänst slutar och sjukskrivs på rullande band. Personal i yttre tjänst hinner knappt åka på de högst prioriterade ärendena. Pensionerade poliser kallas in för att stötta verksamheten. Utredningspersonal får mer att göra med mindre resurser och utredningsresultaten slår i botten.

Läs också: Polisinspektör i Sundsvall: Naivt förslag med kommunala poliser

Den tillfälliga lösningen verkar vara att anställa civila med noll polisiär erfarenhet men som trots detta får allt från 1000 till 5000 kronor mer i lön än erfarna poliser. Det är ett hån mot mig och alla andra poliser. Pengar är inte allt men vi vill inte offra röda dagar, helger, kvällar, nätter, spott och slag från misstänkta för ingenting. Vi orkar inte jobba övertid för att få livet att gå ihop, den tiden behöver vi med våra nära och kära.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Förra veckan var rikspolischefen och inrikesministern inbjudna till "Veckans brott". Det enda jag kunde tänka var – varför är Eliasson rikspolischef? Han har ingen polisiär erfarenhet överhuvudtaget. Är det verkligen rätt man på rätt plats? Jag är inte rätt person att svara på det men något är fel. Att jag är orolig är en underdrift. Poliser ska skydda, hjälpa och ställa tillrätta. Vi ska öka tryggheten och minska brottsligheten. Vi har svårt att hantera och behärska detta grundläggande uppdrag, främst på grund av resursbrist.

Läs också: Jag har tappat respekt för polisen

Nya poliser ska utbildas men just nu så har man inte ens lyckats fylla platserna till polisutbildningen trots att begåvningskraven är sänkta och man har slopat svensktestet. Det är inte rätt väg att gå! Vi måste höja statusen för polisyrket. Något måste hända, nu! Jag är stolt över mitt val av yrke och vill fortsätta vara det. Kriga lugnt!

Sofia från polisen i Sundsvall

Läs också:

Politiker i 18 kommuner kräver fler poliser i Norrland – har skickat brev till ministrar

Poliser dömer ut den nya storregionen: "Det blir alldeles för långa avstånd"

Skyddsombud anmäler polisregion nord – bemanningen för låg: "Situationen akut"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel