Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politik är det möjligas konst

Annons

Det nyfascistiska partiet Sverigedemokraternas anhängare är mer skeptiska till sina medmänniskor än andra. De har en mer negativ människosyn än övriga, och de litar mindre på sina medmänniskor än andra. Detta om man får tro en ny forskningsrapport.från Södertörns högskola. Ungefär 30 procent av befolkningen har en sådan syn på livet om man får tro dessa forskare. Det är alls inte omöjligt att de har rätt.

I varje fall gäller det dem jag får brev från med diverse världsfrånvända påståenden som har det gemensamt att de drar alla människor som nyss kommit till Sverige över en kam. Det är sånt som föder rena galenskaper som de krossade rutorna på ett asylboende på Åstön. Ju fler som jamsar med de främlingsrädda, desto större är risken för fler attentat.

Vad göra? Jag tror det allra viktigaste vi kan göra nu, är att vi som står för en välkomnande hållning till flyktingarna försöker visa att den avgörande politiska skiljelinjen i dag går gentemot de främlingfientliga nyfascister som försöker slå mynt av människors oro. Vi kan ha olika åsikter om viktiga politiska förslag, också inom invandringspolitiken. Men håll i minnet var den verkliga skiljelinjen går.

Sverige kan inte lösa flyktingkrisen själv. Därför slöts den blocköverskridande överenskommelsen i höstas. Jag hoppas att delar av den kan justeras. Men det viktiga är ändå att den genomförs. För denna överenskommelse har resulterat i att vi nu åter har en situation som vi klarar av.

Kombineras den med att en EU-lösning förhoppningsvis är på väg, så finns det gott hopp om att flyktingarna kan få skydd samtidigt som extremhögern trycks tillbaka. Men problemet är europeiskt och lösningen måste också vara europeisk. Här finns det anledning till oro. Men då gäller det för att ställa saken på sin spets.

Regeringen säger nu: Den som inte vill ta ansvar kan inte längre vara med i Schengensamarbetet. Det äf fullt rimligt. Frågan om regionalstöd verkligen kan delas ut till länder som inte tar sitt ansvar är också uppe på bordet.

I detta läge är det alls inte fel att ha synpunkter både på det svenska regelverket och det regelverk som är på väg att genomföras i EU. Men de som inte sällan på goda grunder kritiserar viktiga inslag i dessa förslag, bör samtidigt hålla i minnet att alternativet att inget göra bara öppnar för de högerextremister som inte har några lösningar alls att erbjuda.

Politik är det möjligas konst. Regeringen Stefan Löfven tar verkligen sitt ansvar nu. Den förtjänar beröm för att den visat sig regeringsduglig. Det är nu viktigt att den håller samman så att man får visa resultat i människornas liv. Då kan de rödgröna se nästa val an med tillförsikt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel