Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politik måste anpassas till verkligheten

Annons

En del tycker jag är tjatig. I ett par års tid har jag valt att kalla Sverigedemokraterna för nyfascister. Det är så de bör beskrivas, men det ligger ingen riktig propagandavinst i det. De flesta vet väl knappt vad en fascist är. SD-folket har nonchalerat det hela. Fram till nu. Jag gillar att de reagerar. Så länge det inte blir våldsamt förstås. Järnrörspartiets svans är inget att leka med.

Till en del blir nog läsarna lite less också beroende på att flyktingfrågan i höst varit så brännande att jag inte hinner med så många andra ämnen. Skriv om Sverige och svenskarna också, skriver man. SVT:s Aktuellt visade häromkvällen ett reportage om hur svårt sjuka människor drabbas när man över natt överges av privata assistansföretag. Andra drabbas när stat och kommun försöker få ordning på ekonomin i assistanssystemet. Hur kan man dra in stöd när vi samtidigt tar emot så många flyktingar? frågar sig folk lite till mans.

Vi får hålla två saker i huvudet samtidigt. De skenande kostnaderna för assistansersättningen gynnar ingen av oss. De beror nämligen inte på att väldigt många fler får hjälp. Samtidigt får man heller inte dra in på stöd som gör livet värt att leva. Det här är en delikat balansgång. Då får man vakta sina ord. Nyfascisterna gör det aldrig. De alltid beredda att dra en linje mellan svenskar och invandrare i sin exkluderande nationalism.

Aktuellt visade också hur finansminister Magdalena Andersson (S) missade att vakta sin tunga. På frågan hur hon skulle klara kostnaderna för flyktingmottagningen nämnde hon minskade kostnader för sjukersättning och assistans för sjuka och funktionshindrade. Varpå många tevetittare självklart ställer handikappade mot flyktingar. Besparingar i välfärden är inte är en möjlig väg för att finansiera akut ökande flyktingkostnader. Höjd skatt är i alla fall ett möjligt alternativ.

Desto mer glädjande är det att Magdalena Anderson nu öppet talar om att överge krona för krona-principen. Ja, regeringen har - med oppositionens stöd - redan frångått den i det akuta stöd till kommunerna som redan beslutats. Och det kommer mer. Andersson förklarar det med att regeringen redan lyckats halvera det budgetunderskott de borgerliga lämnade efter sig.

En annan sorts kritik mot regeringen bygger på tankefiguren att det bara är några månader sen som vi skulle öppna våra hjärtan och välkomna alla, men nu gör samma regering och samma opposition tvärtom, även om Centern och Vänsterpartiet inte har svängt lika tydligt. Man kan ändå slå fast att det bara är SD som säger samma sak som de alltid har sagt vare sig det kommit tre eller tretusen i månaden: Ni är inte välkomna. Här finns inte plats.

Vid den högre siffran låg genomsnittet innan kriget i Syrien bröt ut för fullt. Där befann vi oss åter när årets sommar närmade sig sitt slut.

När flyktingströmmen över Tolvöarna sen blev akut visade EU sin oförmåga. Endast Tyskland, Sverige och Österrike försökte ta ansvar fullt ut. När oktober innebar 40000 nyanlända höll inte systemet längre. Då agerade regeringen med åtgärder som få vill ha, men som ännu färre ser något alternativ till. Nu har siffran nyanlända minskat från 10000 i veckan till 3000.

Problemen är fortfarande stora på många håll. Att i det läget ironisera över att regeringen anpassar sin politik är också ett flyktbeteende. Vi ska vara glada över att vi har politiker som ser verkligheten samtidigt som vi ger skydd till de många som har tvingats överge allt för att slippa kriget.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel