Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politik som får hela Sverige att leva

Jag älskar Sverige och jag älskar Norrland. Allt det som byggt oss starka, skogen, exportindustrin, transporter, turismen och besöksnäringen. Vi har värden här som inte finns att ta del av i storstäderna. Vi har närhet till det allra mesta, en fantastisk natur och en livskvalitet som kommer med att kunna släppa ut barnen på gården istället för att skicka dem till tunnelbanan. 

Men för att Västernorrland och hela Norrland ska kunna stå sig starka då allt fler flyttar söderut behöver vi välja en regering i september som verkar för att få människor i arbete. För oavsett vilka intressen man har eller vilket parti man brukar rösta på så finns det en sak som är viktigare än allt annat för att det ska vara möjligt att stanna kvar här och för att människor ska vilja flytta dit. Det är att man har ett jobb att gå till. Sedan 2006 har 250 000 nya jobb skapats och Alliansen har satt ett mål att 350 000 fler ska växa fram till 2020. 

För att det ska vara möjligt måste det föras en politik som gynnar tillväxt och ser till hela landet. Därför listar jag fem punkter som oppositionen vill genomföra som skulle begränsa arbetskraften i Norrland: 

Höjd arbetsgivaravgift för unga:

Vi är beroende av vår besöksnäring i Västernorrland. Det är en bransch som sysselsätter många unga. Det ger viktiga erfarenheter för de ungdomar som får jobb och ökade skatteintäkter till vår gemensamma välfärd. Blir det dyrare att anställa unga är det ett direkt hot mot besöksnäringen och turismen.

Fördubblad restaurangmoms:

Sedan Alliansen halverade restaurangmomsen har 8000 nya jobb vuxit fram i den branschen. Många är de som får sitt första jobb på McDonalds, Max eller ett café. Om unga människor i Norrland måste lämna sina jobb är risken stor att de förflyttar sig söderut för att söka sig till en större arbetsmarknad. 

Förkortad arbetstid: 

Den skattesmäll förkortad arbetstid skulle innebära, eller för den delen Miljöpartiets vilja att införa friår, skulle begränsa nyföretagandet. Står vi inte ekonomiskt starka minskar viljan att ta den risk det innebär att starta ett eget företag och på sikt börja anställa andra. Vi är beroende av nyföretagande i Norrland för att det ska vara attraktivt att leva här. 

Avskaffande av RUT-avdraget:

Många svarta jobb har blivit vita och en bransch där många kvinnor jobbar har utvecklats. Fler kan starta eget företag, fler kan välja sin arbetsgivare och fler kan få hjälp med att bygga livspusslet. Fler unga tjejer än unga killar flyttar från Västernorrland. Det lär öka ännu mer om företagande är enklare i manliga branscher.  

Begränsad arbetskraftsinvandring: 

Arbetskraften lyfter Sverige oavsett om den kommer från Sollefteå, Stockholm eller Iran. När fler människor kommer hit och bidrar blir vi starkare tillsammans. Norrland blir starkare när vi är många och rikare när vi inte är likadana. Socialdemokraterna bygger på samma mur som Sverigedemokraterna med viljan att begränsa arbetskraftsinvandringen. 

Elin Nilsson (M)

Riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel