Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiken måste bli varmare – inte klimatet

Det spelar roll vem du röstar på den 25 maj. Miljöpartiet vill ta ansvar för klimatet, ge alla en giftfri barndom och skydda haven. Vi vill möta de kalla vindar som blåser i Europa, med en varmare och mer human politik.

Vi vill att Sverige där ska kunna säga att vi tar vårt ansvar för ett fossilfritt Europa. I stället för att låta Vattenfall öppna nya kolgruvor vill vi under kommande mandatperiod kraftigt minska användningen av fossila bränslen och avveckla flera gamla kärnkraftsreaktorer. Genom investeringar i kollektivtrafik och förnybara bränslen vill vi nå målet om att bilar och lastbilar senast 2030 är fossilbränslefria.

När kalla främlingsfientliga vindar breder ut sig i Europa och stänger yttre gränser för människor i nöd är vi motpolen som vill ha ett öppet och humant Europa för alla. Alla människor som lever i Europa ska känna att deras rätt att vara den de är skyddas av EU. Europa håller på att bli för kallt. Det är dags för en varmare politik.

När rasismen växer trycks också kvinnors rättigheter tillbaka. Sverige ska vara en kraft och ett föredöme för jämställdheten, både i EU och globalt. I dag går det svenska jämställdhetsarbetet så långsamt att löneskillnaderna mellan män och kvinnor kommer bestå till år 2138. Under nästa mandatperiod vill vi införa fler pappamånader och lagstifta om jämställd representation i börsbolagens styrelser. Miljöpartiet ska gå före vid nomineringar till kommunala bolagsstyrelser och som offentlig arbetsgivare för jämställda löner.

I dag ser vi en utveckling där EU går mot ett ökat militärt samarbete. Det är inte vägen för att uppnå målet om fred och säkerhet. Miljöpartiet vill i stället skapa villkor för fred och utveckling genom rättvisa globala ekonomiska strukturer, demokratibyggande, medling och diplomati. EU skulle kunna göra stor skillnad i sitt närområde genom att arbeta för en lösning i Israel- Palestina-konflikten, för mänskliga rättigheter i Turkiet och för rätt till självbestämmande i Västsahara. Det är den icke-militära kompetensen EU behöver utveckla – inte den militära. Vi vill försvara den militära alliansfriheten. Vi vill därför avskaffa EU:s militära snabbinsatsstyrkor och verka för ett kärnvapenfritt EU. EU måste också förhindra medlemsländerna från att exportera vapen till länder där de riskerar att motverka en fredlig utveckling.

Det krävs politisk handlingskraft för att göra detta. Den 25 maj är det val till Europaparlamentet och EU står inför ett vägval. Miljöpartiet vill förändra de kalla vindar som blåser över Europa och stå upp för en varm och human politik.

Bodil Ceballos MP-kandidat till Europaparlamentet,

Göran Håden MP-ettan på Vänsternorrland riksdagslistan

Maria Algotsson MP-ettan på Sundsvall kommun listan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel