Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Politiker” beordrade journalistmord

En rysk politiker beställde mordet på journalisten Anna Politkovskaja. Det hävdar en av advokaterna vid rättegången mot de fyra män som misstänks för inblandning i dådet.

Den regimkritiska journalisten sköts ihjäl utanför sitt hem i oktober 2006.

En rad konspirationsteorier har florerat om vem som gav order om mordet. De åtalade antas bara ha haft del i planeringen av mordet. Den som gav order om mordet har inte identifierats, och den som höll i vapnet har inte gripits.

På tisdagen hävdade dock en av de fyra åtalades advokater att en rysk politiker beordrade mordet som hämnd för Politkovskajas kritiska artiklar.

Advokaten Murad Musajev sade att det framgår av förundersökningen vem denne politiker är.

– I fallets handlingar nämns motivet och individen som gav order om mordet. Orsaken var den kritiska rapporteringen som hängde ut vissa politiker, sade Musajev.

Tidigare har åklagarna antytt att den skyldige skulle vara ”någon mäktig och fruktansvärd person baserad i utlandet”.

– Men av åtalsbeskrivningen ser vi att det inte var någon stor och fruktansvärd person utan en inhemsk politiker, sade Musajev.

När rättegången återupptogs i Moskva på tisdagen tillkännagav domaren att förhandlingarna åter ska hållas öppna för medierna och allmänheten. I förra veckan beslöt han att hålla rättegången sluten, vilket orsakade en storm av protester inte minst från Politkovskajas anhöriga. De misstänker att myndigheterna helst vill begrava hela historien.

Politkovskaja, som var 48 år när hon mördades, hotades till livet flera gånger. Hon skrev avslöjande om brott mot de mänskliga rättigheterna i samband med krigen i Tjetjenien.

Mordet väckte en proteststorm i utlandet.

Politkovskaja belönades med Olof Palmepriset 2005 för sin kamp mot Tjetjenienkriget, och hon besökte Sverige flera gånger.