Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker i gräl om vikariestoppet

Politikerna grälar om vikariestoppet på skolorna.
– Barnens säkerhet får inte riskeras, säger João Pinheiro (S).
– João är en svag ledare, säger Elin Nilsson (M).

Elin Nilsson sitter som ledamot i barn- och utbildningsnämnden för Moderaterna och är motståndare till vikariestoppet.

– Det är typiskt att sådant här alltid drabbar kvinnodominerade yrken som vård och skola. Det skulle aldrig gå att genomföra i mansdominerade yrken som till exempel IT-branschen eller bankvärlden, säger hon.

Effekten är inte bara en sämre förskola med oroliga föräldrar och anställda, enligt Elin Nilsson:

– Sådana här besparingar är en bidragande orsak till att unga kvinnor flyr Norrland. Och sedan är det respektlöst och dåligt ledarskap av João Pinheiro att driva igenom ett vikariestopp som det här utan att ens veta vilka konsekvenser det kommer att få för verksamheten.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande João Pinheiro (S) försvarar å sin sida besparingarna, som enligt honom är en effekt av det tidigare borgerliga styret.

– Hade de haft minst kontroll på vad som hände med skolans ekonomi och styrning så hade vi inte hamnat i det här läget, säger han.

João Pinheiro tycker inte heller att förskolornas personal ska behöva oroa sig över vikariestoppet. Det är inte definitivt.

– Barnens säkerhet får aldrig riskeras så vid exceptionella situationer får ju skolor och förskolor ta in vikarier.