Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker i Skottland ger sig in i asylaffären med Ocean Gala

 
Ocean Gala
Visa alla artiklar

Turerna kring asylfartyget Ocean Gala i Utansjö har nu nått till det skotska parlamentet. I ett brev till Svenska konsultatet i Edinburg söker en skotsk politiker hjälp med att kontakta regeringen och Migrationsverket för att bringa klarhet i avtalen med asylfartygen Ocean Gala och Tec Farragon.

Migrationsverket har avtal med flera asylfartyg i Sverige, men ännu har ingen flykting klivit ombord på båtarna. Jurister på båda sidor slipar nu på argumenten och träffas ingen förlikning hamnar asylaffären i domstol.

Läs också: Hemliga ombud i kontakt med Ocean Gala – ägaren: "Det blir dubbelt så dyrt om det går till domstol"

Floating accommondation, som står bakom Ocean Gala, gör anspråk på 800 000 kronor per dag och Tec Farragon, som ligger i Norrsundet utanför Gävle, begär 52 miljoner av Migrationsverket för sina kostnader.

Enligt SVT är det den skotska rederiets Tec Farragons ägare som uppvaktat parlamentsledamoten John Swinney för att få politiskt stöd i skadeståndsanspråken.

John Swinneys assistent säger till SVT:

– Han (ägaren) bor i mr Swinneys valkrets, och han kom till honom med sina bekymmer. Det är allt. Vi har inga andra intressen i det alls. Det har inget att göra med den skotska regeringen.

Floating accommondation, Tec Farragon och Thore Ulff Chartering AB är de asylfartyg som alla skrivit kontrakt om asylboende med Migrationsverket. Enligt Patrik Olsson på Tec Farragon har bolagen under många år anlöpt hamnar i totalt 65 länder med sina fartyg som bostadsplattformar utan några problem – utom i Sverige.

Läs också: Migrationsverket krävs på 52 miljoner