Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker kan få miljonfallskärm

Fyra politiker som sedan länge lämnat sina huvuduppdrag kostade ifjol Sundsvalls kommun 1,6 miljoner kronor.

Sex andra politiker kan i dag lämna politiken och tillsammans vara garanterade cirka 20 miljoner kronor fram till pensioneringen.

Anita Bdioui och Martin Johansson är två av dem.

Fallskärmar till direktörer, både inom privata och statliga bolag, har varit omdiskuterade i flera år.

Även lokala kommunpolitiker har rätt till fallskärmar – även om de slutar på eget bevåg.

Ifjol kostade dessa fallskärmar kommunen 1,6 miljoner kronor och så har det sett ut i flera år och det hela tickar på även i framtiden.

Här är de politiker som fick lön 2009 enligt det fallskärmsavtal som kommunen har:

  •  Ewa Back (S), tidigare ordförande i socialnämnden och kommunalråd fick 452 000 kronor. Hon är 55 år och har rätt att få ut lön till och med juni 2019.
  • Håkan Eriksson (S), tidigare ordförande i stadsbyggnadsnämnden som hastigt lämnade politiken efter turbulensen kring oktoberfestivalen fick 315 228 kronor. Han är 62 år har rätt att få ut lön till och med april 2012.
  • Åsa Möller (M), tidigare oppositionsråd fick 304 000 kronor. Hon är 60 år och har rätt att få ut lön till och med februari 2015.
  •  Habib Effati (V), är numera moderat fritidspolitiker men fallskärmen kommer från den tiden då han hade uppdrag för vänsterpartiet fick 187 000 kronor. Han är 54 år och har rätt att få ut lön till och med juni 2021.

De summor som nämns - och fortfarande tickar på - handlar om pengar som de var och en får. Till detta kommer också en löneskatt på 24,26 procent som kommunen betalar, vilket för 2009 totalt innebar drygt 300 000 kronor.

Samtidigt finns i dag sex politiker som är berättigade till en fallskärm om de skulle lämna sina uppdrag med omedelbar verkan.

Vid varje årsbokslut finns den teoretiska summan med och låg den 1 januari i år på en totalkostnad på 19,4 miljoner samt löneskatt på 4,7 miljoner.

Här är totalsumman för var och en av de sex politikerna som de är garanterade till sin 65-årsdag, även om de skulle lämna sina uppdrag på direkten:

  •  Martin Johansson, 45 år, (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden är garanterad 6,8 miljoner kronor.
  •  Anita Bdioui, 52 år, (S), kommunalråd är garanterad 4,4 miljoner kronor.
  •  Leif Nilsson, 54 år (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden är garanterad 3,6 miljoner kronor.
  •  Lena Österlund, 58 år, (S), ordförande i socialnämnden är garanterad 2,4 miljoner kronor.
  • João Pinheiro, 58 år, (S), ordförande i NAVI är garanterad 1,4 miljoner kronor.
  • Kim G Ottosson, 60 år, (V), ordförande i kultur- och fritidsnämnden är garanterad 0,5 miljoner kronor.

I tidigare bokslut fanns också socialdemokraterna Kjell Andersson och Börje Bergström med men de har nu passerat 65-årsstrecket och därmed har inte deras fallskärmar blivit utlösta eftersom de fortfarande har kvar sina uppdrag.