Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker måste ta ansvar för vår miljö

Väl hemma från klimattoppmötet i Paris intervjuas klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) av Supermiljöbloggen och får frågan om vilket som är hennes bästa miljötips till den enskilda individen. Enligt miljöministern är det klimatsmart att umgås i största allmänhet och hon uppmanar oss att byta ut de gamla glödlamporna till LED-lampor.

Nu har det varit förbjudet att tillverka de vanligaste, matta, glödlamporna sedan 2009 och alla typer av glödlampor sedan 2012. Det går i princip inte längre att få tag på dessa lampor. Skulle du råka ha någon kvar kommer du att vara tvungen att byta ut den när den går sönder. Även om du struntar i miljöministerns uppmaning kommer du alltså bli tvungen att upphöra med glödlampor. Ansvaret för detta ligger inte hos oss konsumenter. Det här är ett område där politikerna visat sig mogna att ta ansvar och införa ett förbud.

Detta politiska ansvarstagande har lett till att vi sparar 2 miljarder kilowattimmar per år i Sverige. Eftersom en kilowattimme på den nordiska elbörsen orsakar 100 gram koldioxidutsläpp ger glödlampsförbudet en årlig minskning av Sveriges koldioxidutsläpp med hela 200 000 ton. Men det innebär också att byta glödlampor inte är ett tips till konsumenten för att leva mer klimatvänligt, eftersom glödlampan inte längre finns som alternativ.

Samtidigt finns det många områden där politiken inte tagit sitt ansvar.

Produktionen av kött är ett sådant område. Men mjölken hör också hit.

Enligt LRF konsumerar svensken i genomsnitt 350 kilo rå komjölk per person och år. Ett kilo komjölk orsakar enligt Livsmedelsverket mellan 1 och 1,5 kilo växthusgaser, räknat som koldioxidekvivalenter. Tio miljoner svenskar orsakar följaktligen omkring 4,4 miljoner ton växthusgaser bara från sin mejerikonsumtion. Det är drygt 20 gånger mer än glödlamporna och till skillnad från glödlampsförbudet har inga som helst politiska beslut fattats för att minska vår konsumtion av komjölk.

Tvärtom subventioneras den klimatskadliga komjölken med enorma summor varje år. I september kom beskedet från Bryssel att EU satsar 4,7 miljarder kronor i akutstöd för att hålla mjölkindustrin under armarna, när den drabbats av sviktande lönsamhet på grund av överproduktion. De nya bidragen läggs ovanpå en mängd tidigare mjölkstöd från EU.

Och den svenska regeringen storsatsade på nationella mjölksubventioner i höstbudgeten: 300 miljoner kronor avsattes för att sänka dieselskatten för lantbrukare och enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) ville regeringen satsa totalt en miljard kronor för att stötta de svenska mjölkproducenterna. Summan blev i slutändan lägre, eftersom vissa av de föreslagna stöden visade sig vara olagliga, men mjölkproducenterna fick ändå hundratals nya miljoner i stöd.

EU ger också ekonomiskt stöd till skolor för att köpa in mjölk och ost.

Detta är en politisk eftergift till mjölkindustrin, för att bli av med en del av den enorma överproduktionen av mjölk vi länge har haft inom hela EU. Detta sker på bekostnad av barnens hälsa, då konsumtion av mejeriprodukter ökar risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar, prostatacancer och benskörhet senare i livet.

Den norska regeringens gröna skattekommission rekommenderar att det införs en klimatavgift på animalier och att kött- och mjölksubventionerna skärs ner. Syftet är att få till stånd en grön skatteväxling, där miljöskatter införs samtidigt som andra skatter och avgifter minskas. Klimat- och miljöminister Åsa Romson borde ta till sig konkreta och vetenskapligt välförankrade förslag som detta, i stället för att tipsa om att byta ur sedan länge förbjudna glödlampor.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

Per-Anders Jande

Svensk mat- och miljöinformation

Ronja Berglind

Vegan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel