Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker måste tänka ett varv till

När medierna har en minister på gaffeln släpper de inte gärna taget. Det gäller inte bara sossar. Sålunda slogs det, när Ulf Kristersson – nu ekonomisk-politisk talesman (M) – blev minister, upp stort att han som nytillträtt socialborgarråd i Stockholm 2006 genom personliga kontakter fick en lägenhet ägd av den kristna ideella föreningen Ersta diakoni, som arbetar för utsatta människor. Lägenheten Kristersson fick bo i under sin tid som socialborgarråd skulle annars ha använts till hotade kvinnor och tonårsflickor med problem.

Detta om man får tro vad Expressen skrev då han 2010 tillträdde som socialförsäkringsminister. Då var Kristersson sen länge friad från alla anklagelser om mutbrott. Detta trots att han alltså var socialborgarråd och därmed hade ansvar för just det område där Ersta diakoni verkar.

Likheterna med Margot Wallströms lägenhet som ägs av Kommunalarbetarförbundet är slående. Skillnaden är att Kommunal knappast har ens ett teoretiskt intresse av att påverka svensk utrikespolitik. Det handlar snarare om en sekellång intressegemenskap mellan arbetarrörelsens båda grenar. Är deras agerande på något sätt brottsligt, som åklagare nu ska utreda, så tycks den i alla fall inte ha varit brottslig efter 2006. Skillnaden skulle då vara att Wallström är minister. Kristersson blev minister först efter lägenhetsaffären.

Nåja, en förundersökning har inletts. Låt rättvisans kvarnar mala. Själv tillåter jag mig att i dagsläget tvivla på att man går vidare.

Statsminister Stefan Löfven (S) önskar att Wallström ordnat sitt boende på annat sätt. Det gör hon med säkerhet själv också. Uppgifter i går som visar något jag hade glömt, att hon redan 1988, första gången hon blev minister, fått kritik för en lägenhetsaffär lär få fler än mig att fundera: vad lärde hon sig då?

Den affären var rent av märkligare. Då var det inte ett i arbetarrörelsen ingående fack som hyrde ut, utan statliga Bostadsstyrelsen. De som minns anklagelserna att sossarna växte samman med staten kan finna en poäng där som går utöver dagens "affär". Här finner vi säkert förklaringen till att Wallström gick ut så hårt när dagens affär blev känd. Hon ansåg sig ha fått de förklaringar hon krävt för att slippa att uppleva detta på nytt. Det blir rent av trovärdigare i ljuset av vad som hände -88. Då friades hon ju helt från de juridiska anklagelserna. Nu gjorde hon likadant.

Ändå var det ett väldigt misstag att inte tänka ett varv till. Bostadsbristens Stockholm har gått från dåligt till värre under de år som gått. Även om jag inte ser något moraliskt förkastligt i det som skett, så är jag uppenbarligen rätt ensam om den åsikten. Men Sverige behöver Margot Wallström (S) som utrikesminister. Låt karavanen gå vidare.

På tisdagen inleddes rättegången för skattefusk mot riksdagsman Martin Kinnunen (SD). Kinnunen som tidigare var partisekretere i nyfascistiska SD anklagas för grovt skattebrott i spåren av järnrörsskandalen. Det är inte konstigt om du missat det i nyhetsflödet. Jag återkommer i saken först om han blir fälld.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel