Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker och invånare eniga – dubbla satsningarna på medicinsk forskning

Vårdkostnaderna i Västernorrland och övriga Sverige väntas öka kraftigt de närmsta åren. Samtidigt halkar vi efter när det gäller satsningar på medicinsk forskning i förhållande till BNP. Det är en ohållbar ekvation. En klar majoritet av landstingspolitiker och invånare i norra Sverige vill se en fördubbling av investeringarna i medicinsk forskning, visar opinionsmätningar som har gjorts på uppdrag av stiftelsen Forska!Sverige.

Sverige har en hög ekonomisk tillväxt. Samtidigt kommer vårdkostnaderna att öka kraftigt under kommande år. De ökande kostnaderna beror bland annat på att befolkningen blir äldre, samtidigt som allt fler får kroniska sjukdomar.

Medicinsk forskning och innovation är helt avgörande för att möta samhällsutmaningen med ökande vårdkostnader. Men för varje krona som används till sjukvård i Sverige går bara två öre till medicinsk forskning. Vi anser att de offentliga investeringarna i medicinsk forskning på sikt bör fördubblas från två till fyra öre.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

En ny Sifo-undersökning, visar att åtta av tio invånare i norra Sverige tycker att det är ett bra förslag. Enligt en parallell undersökning håller sju av tio landstingspolitiker i Västernorrland med. Och det är en lönsam investering. De senaste 30 åren beräknas till exempel hjärt- och kärlforskningen ha sparat det svenska samhället 985 miljarder kronor och under samma period förhindrat eller skjutit upp över 400 000 dödsfall.

Att invånarna i norra Sverige är medvetna om värdet är tydligt. 82 procent tycker att det är viktigt att Sverige är en världsledande nation när det gäller medicinsk forskning och anger följande orsaker: för att utveckla nya mediciner och behandlingar, förbättra hälso- och sjukvårdssystemet, få bättre hälsa för Sveriges befolkning samt skapa ekonomisk tillväxt och jobb.

Frågan om värdet av medicinsk forskning är okontroversiell och bland länets landstingspolitiker uppger alla svarande att det är viktigt att Sverige är världsledande inom medicinsk forskning och innovation. Men, Sverige har tappat position jämfört med andra länder och nu krävs det satsningar om vi ska kunna vända trenden och ta den roll som både politiker och invånare menar är så viktig att ha.

I höst presenterar regeringen en tioårig proposition för högre utbildning, forskning och innovation. Det är ett ypperligt tillfälle för den långsiktiga satsning som Sverige nu behöver, både för att möta utmaningen med ökande vårdkostnader, för att kunna attrahera fler företag och ledande forskare inom medicin och – inte minst – öka hälsan i Västernorrland och nationellt.

Anna Nilsson Vindefjärd

Generalsekreterare för Forska!Sverige

Heidi Stensmyren

Förbundsordförande Sveriges läkarförbund

Gunnar Ahlberg

Affärsområdeschef affärsutveckling, Praktikertjänst

Kristina Sparreljung

Generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel