Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker protesterar mot kärnkraftsanläggning

Politiker har gått samman över blockgränserna i en protest mot kärnkraftsanläggningen i Pyhäjoki i Finland.
– Vi tycker det är angeläget att agera eftersom den ligger nära vår kust, säger Ewa Lindstrand (S).

Annons

Politiker från fyra partier i Timrå kommun protesterar mot att den finska regeringen har gett byggnadstillstånd för kärnkraftsanläggningen i Pyhäjoki.

Initiativtagare till skrivelsen är kommunalråd Ewa Lindstrand som agerade efter det att hon fått kännedom om att politiker i Härnösand gjort samma sak.

– Jag har frågat samtliga politiska partier i kommunfullmäktige och de har fått god tid på sig att svara, förklarar Ewa Lindstrand.

Nu har fem enskilda politiska företrädare från Timrå skrivit ett brev till den finska regeringen. Det gruppledarna i kommunfullmäktige från Socialdemokraterna, Miljö-, Vänster- och Centerpartiet samt Ewa Lindstrand i egenskap av kommunalråd som undertecknat brevet.

I skrivelsen förklarar politikerna att det finns flera anledningar till att inte bygga kärnkraftsanläggningen i Bottenviken som bara ligger 20 mil från svenska Norrlandskusten.

– Just kärnkraftanläggningar är på väg ut och hör inte till ett hållbart samhälle. Det finns många andra möjligheter till vindkraftsanläggningar, solenergi och andra typer av förnyelsebara energikällor att satsa på, säger Ewa Lindstrand.

Kvintetten menar också att konsekvenserna av en olycka i den planerade kärnkraftsanläggningen skulle vara mycket allvarliga och drabba hela Skandinavien. De förklarar också att flera länder tagit beslut om att inte satsa på kärnkraften och avveckla den i förtid.

Faran för en etablering i den östra sidan av Bottenviken utgör ett hot mot framtida utveckling i regionen. Och vad som kan hända vid en olycka visar erfarenheterna från Tjernobyl och Fukushima på, skriver kvintetten i brevet till Finlands regering.

Brevet har även skickats till Sveriges regering.