Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker testar hemtjänstens matlådor under en vecka

"Låt politikerna själva äta pensionärernas matlådor"
Så löd kravet från uppretade medborgare.
Nu kommer kommunens matlådor att testas under en vecka.

Annons

Bilden på den numera rikskända matlådan och kommentarerna efteråt har nu fått politikerna att agera. Under en vecka kommer kommunalrådet Peder Björk och socialnämndens ordförande Malin Larsson att äta likadan mat som pensionärerna. Testet görs tillsammans med den matintresserade konsulten Anna Frisk och Sundsvalls Tidnings journalist Janne Olby. Samtliga kommer att rapportera löpande i sociala medier under hashtaggen #enlådamat om vad de tycker om matlådorna.

– Vi inom politiken tog initiativet för att vi ville visa upp en mer nyanserad bild, säger Malin Larsson.

Läs också: Följ matlådeupplevelserna – och ställ era frågor här

Samtliga kommer att betala för matlådorna och leveransen sker två gånger i veckan. Att kökspersonalen vet om att maten kommer att betygssättas och därför anstränger sig extra är inget som Tomtegränds köksansvariga Christina Sandberg säger kommer att ske.

– Absolut inte. Matlådorna är packade på precis samma sätt, det är samma utbud och de får maten utkörd. De kommer inte att få någon annorlunda behandling. Vi brinner för våra matlådor och det känns bra att få visa upp det vi egentligen gör, säger hon.

Testpatrullen fick värma matlådorna i mikrovågsungnen och sen fick de med sig en plastkasse med matlådor inför helgen. Kommunens måltidschef, Anna-Sofia Kulluvaara, var på plats när kvartetten premiäråt på Tomtegränds äldreboende.

– Det känns jättebra. Det verkar som om våra medborgare inte tror att vi äter vår egen mat. Men vi levererar till kommunens personalmatsal varje dag, säger hon.

Anna Frisk är både mat och samhällsintresserad. Hon känner för personen som gjorde den mediokra matlådan och hon blev upprörd över vad hon uppfattade som en kampanj från medias sida.

– Jag tror inte matlådan var representativ. Men det får vi se den här veckan. Det är upp till bevis nu.

Läs mer:

Måltidschefens förklaring

Leif Mannerström tycker till