Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna behöver vässa sina program för att få med 65-plussarna på tåget

Vi 65-plussare utgör nästan 30 procent av valmanskåren vilket borde innebära att partierna måste vässa sina program för äldrefrågorna. Lägg därtill kunskapen om att ”vaneröstandet” bland oss dramatiskt har förändrats bara de sista två valen. Pensionärsorganisationerna har redovisat nya undersökningar som visar att nästan varannan medlem nu är beredd att byta till ett annat parti som på allvar lyfter äldrefrågorna inför valet 2018. Personligen tror jag att valet i september kommer att präglas av skolan, integrationen och äldrefrågorna.

Här listar jag de områden som partierna måste kunna ge tydliga och raka svar på:

■ Skatten på pensioner måste likställas med övriga inkomster och inte ”straffbeskatta” pensioner.

■ Realisera likvärdig sjukvård där ålder och kön inte får olika behandling. Här finns exempel i legio; screening av prostatacancer måste likställas med mammografi får utgöra ett exempel.

■ Äldreboenden som innefattar demensboende måste realiseras så att efterfrågan får jämvikt med utbudet. Det finns för få bostäder och till rimliga priser.

■ Äldres ensamhet i olika boenden måste ges en högre insatsnivå i våra kommuner. Att hänvisa till lokala undersökningar att över 90 procent av våra äldre är nöjda med sitt boende och sociala situation är ett skämt. I våra organisationer är vitten om skrämmande ensamhet och tristess alltför vanligt och där endast våra volontärinsatser tyvärr gör skillnad.

I ST 9/12 står det att en utökad fysisk diskussion ska etableras i Sundsvall så att aktuella äldrefrågor ska kunna mötas i dialog med politiker. Här kan nu politiker i dessa ”öppet hus”-möten ges reella chanser att få partiprogrammen att utlova reella förändringar för oss 65-plussare.

Läs Plus-artikeln här: Fler äldre ska få tycka till om Sundsvall – lämnar kommunhuset för landsbygdsturné

Med spänning ser jag fram emot ett valår där partier lyfter fram äldrefrågor i media, debatter och olika möten.

Stig Sundqvist

Senior adviser

■■ Följ ST Debatt på Facebook 

Läs också:

Sänkt skatt för pensionärer spelar ingen roll när man ständigt får betala tillbaka

Vi ser igenom ert röstfiske – ni har inte visat solidaritet

Mindre än ett år kvar till valet – få tror att politikerna kan lösa dagens problem

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel