Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna försvarar nedläggningen: "Finns en överetablering av frisörer i Sundsvall"

Politikerna försvarar nedläggningen av utbildningen.
– Den är för dyr, har för lågt söktryck och för svag arbetsmarknad, säger João Pinheiro (S).

Det är politikerna i barn- och utbildningsnämnden som beslutat att lägga ner Hantverksprogrammet för blivande frisörer och massörer på Västermalms gymnasium.

– Vi har beställt en utredning som kommit fram till det här, säger nämndens ordförande João Pinheiro.

Orsakerna är flera:

• Programmet har för lågt söktryck, enligt utredningen. Det finns även två friskolor i stan med ungefär samma inriktning, och sammantaget har de svårt att locka tillräckligt många elever.

• Arbetsmarknaden i branschen är för svag. Det finns till exempel en överetablering av frisörer i Sundsvall som gör det svårt för enskilda frisörsalonger att överleva, och därför finns inget behov av att utbilda ännu fler.

• Utbildningen är dyr. Enligt lärare och elever går utbildningen plus mot sin budget eftersom den drar in pengar på elevbehandlingar, men kostnaden totalt sett för att hålla igång alla olika gymnasieprogram är ändå för hög, enligt politikerna.

– Det är jättetråkigt att behöva lägga ner ett program. Men vi har inte ekonomiska möjligheter att ge alla precis de utbildningar de vill ha, säger João Pinheiro.