Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikers hyllade landsbygdsprogram döms ut av landsbygdsbor

Det är tio år sedan sist. Resultatet då blev mediokert, en hyllvärmare.
Nu har det tagits fram en remissversion för landsbygdsprogram igen.
Men den sågas totalt eftersom inga konkreta åtgärder finns med.

– Den innehåller 15 sidor förord och tre sidor förslag, man kan verkligen tala om att backspegeln är större än vindrutan, säger Anders Westfält från Liden som tillsammans med svågern Lasse Carlsson håller på att svara på remissen.

Han har deltagit i tre av de dialogmöten som kommunen anordnat och de annonserades ut bara på kommunens hemsida så det var få deltagare.

– Det var två områden som återkom, bredbandsutbyggnad och bostäder. Men inte ens om det finns konkreta förslag.

I handlingsplanen för landsbygden finns fem rubriker. Offentlig och kommersiell service. Näringsliv, sysselsättning och turism. Natur, friluftsliv och ideell sektor. Bebyggelse och kommunikation. Snabbt bredband.

Samtliga inleds med "Det här bör kommunen göra".

– Hur följer man upp övergripande mål där åtgärder utgörs av ambitioner? Det står också "när det är möjligt", "erbjuda stöd", "arbeta aktivt", "verka för". Det blir så gott som omöjligt att följa upp. Är det syftet?

Läs också: Hans Forsberg (C) är mycket nöjd med förslaget.

Nu föreslår Anders Westfält och Lasse Carlsson att en landsbygdsförvaltning införs som samordnar landsbygdsfrågor.

– Landsbygdsfrågorna kan då utvecklas tillsammans med specialister inom kommunens övriga förvaltningar och bolag. Ett nätverk kunde bildas för att tillvarata kunskap och erfarenheter från myndigheter, universitet och andra kommuner.

Det enda som de två kritikerna ger godkänt är förslaget att utse serviceorter. De utpekade orterna är Njurundabommen-Kvissleby, Kovland, Indal-Liden, Stöde, Matfors och Vi. Där ska det finnas skola, barnomsorg, kollektivtrafik, idrottshall, motionsspår, äldreboende, fritidsgård och bibliotek.

– Men det står inget om att de mindre orterna. De får inte glömmas bort när det gäller vägar, kommunikationer och bredband. Det här förslaget är inte bättre än det som kom 2006. Att ta fram ett utvecklingsprogram för landsbygden vart tionde år kan inte ses som särskilt rationellt eller spegla något större intresse för att utveckla landsbygden, säger Anders Westfält.

Läs om: Politikernas syn i fjol på programmet från 2006.

Två områden pekas ut som kommunens övergripande mål till 2021 i förslaget, befolkningstillväxt och ökad sysselsättning på landsbygden.

Läs insändare: Ett löjets skimmer över landsbygdsprogrammet.

En fjärdedel av invånarna i Sundsvalls kommun bor på landsbygden.