Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politisk prestige drabbar patienter och personal på Sidsjö vårdcentral

Annons

Prestigen och högmodet har återigen visat sitt fula tryne bland politiker från S och MP i regionstyrelsen. För dyra pengar har landstinget bytt namn till region, men inkröktheten sitter fast i väggarna ändå.

Nu har man vägrat Sidsjö vårdcentral det listningsstopp man behövde för att fortsätta bedriva sin vård med hög kvalitet. Följden blir att ännu fler patienter ska trängas i lokalerna som får följder för alla andra vårdcentraler i länet med minskande patientantal. Läkare som behöver anställas för att klara ökad patientlistning innebär färre sökande till tjänster på andra vårdcentraler och stafettläkare kommer behövas.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nya aktörer drar sig säkerligen också för att etablera sig i Sundsvallsområdet då man ser det rigida förhållningssätt som präglar politiken i detta län. Risken är stor att man vid framgång tvingas ta emot långt fler patienter än man har möjlighet till. Men det allra tråkigaste är så klart att vi patienter som tillhör Sidsjö vårdcentral kommer drabbas hårt. Fler patienter leder i slutänden till att det blir svårare få läkarkontakt. Att söka sig till någon annan vårdcentral är heller inte ett alternativ då dessa har få läkartider, för få läkare eller så får man träffa någon stafettläkare.

För Plus-kunder: Politiker säger nej till listningsstopp: "Det handlar om patienternas val – inte företagens"

Skickligt gjort av våra politiker som återigen försämrat vården i detta län, vilket tydligt framgår i den ena mätningen efter den andra gällande vårdkvalitet i vårt land. Enligt V-politiker i tidigare debattartikel finns inte ”något direkt hinder” för ett listningsstopp i reglerna från Upphandlingsmyndigheten. Min tolkning blir därmed att förutom prestigen som tynger ner förnuftet så vill de folkvalda politikerna heller inte sitta kvar efter nästa val. En tydlig förutbestämd agenda som styrt i detta beslut är uppenbar.

Att andra landsting gjort andra bedömningar i denna fråga är ointressant. Man kan och ska vägra en vårdcentral som inte längre mäktar med patienttillströmningen listningsstopp, därmed basta! De patienter som varit dumma nog att lista sig där får stå sitt kast och famla runt efter en ny vårdcentral.

För Plus-kunder: KD kräver stopp för hotet mot Sidsjö vårdcentral: "Man sviker själva hjärtat i välfärden"

Min tanke är nu att ni politiker som står bakom detta tipsar oss om vilken vårdcentral ni själva är listade hos. Så vi kan lista oss där och därmed tränga ut er på samma vis. För ni har väl ändå inte råkat skapa någon slags gräddfil för er själva igen? Jag tänker mig att vi patienter och ni politiker som skapat detta inferno, nu kan famla runt och trängas tillsammans för att leta ny vårdcentral. För den situation ni skapar för oss måste väl ändå vara perfekt även för er själva?

Målet från politikerna i det här länet är tydligt, invånare ska tvingas leta och byta vårdcentral på regelbunden årsbasis. Tänk så kul att få träffa nya läkare hela tiden, så har väl ni politiker det också? Det här bevisar bara en sak, ni äger inte den kompetens ni borde ha för att ta ett sådant här beslut då ni så uppenbart har glömt den allra viktigaste faktorn – oss patienter som drabbas hårt om Sidsjö vårdcentral tvingas stänga!

Regionstyrelsen börjar sin bana med att visa komplett fartblindhet och makten susar säkert härligt i öronen just nu. Men efter nästa val kanske det ekar som kronisk tinnitus i öronen på politikerna från S och M i den så flotta regionstyrelsen.

Ylva Harr

Debattör och patient på Sidsjö vårdcentral

Läs också:

L: Vad gör vi utan en fungerande vårdcentral?

Felet måste ligga hos de andra vårdcentralerna – lär av Sidsjö

Vårdalliansen: Tvinga inte populära vårdcentraler att stänga

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel