Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politisk strid om skolorna på Alnö

Förslaget från majoriteten är att Vibackeskolan ska byggas ut på Alnö.
Samtidigt stoppas en utbyggnad i Ankarsvik och Kyrkskolan läggs ner.
Oppositionen rasar mot förslaget.
– Dåligt politiskt ledarskap, säger moderaten Elin Nilsson

ST har berättat om planerna att bygga ut Vibackeskolan för 176 miljoner kronor.

Den ska samtidigt ersätta Kyrkskolan som helt läggs ner. Planerna om en nybyggnad där skrotas liksom en utbyggnad av skolan i Ankarsvik.

På onsdagens möte i barn- och utbildningsnämnden kommer ett beslut tas i frågan. Den sittande majoriteten är överens om förslaget, men nu säger oppositionen nej.

– Vi kommer aldrig någonsin att gå med på några skolnedläggningar utan att föra en dialog med de föräldrar och elever som berörs av besluten, säger Elin Nilsson, moderat ledamot i Barn - och utbildningsnämnden.

Nilsson är besviken över hur majoriteten hanterat frågan.

– Att lägga fram ett sådant förslag på sittande sammanträde utan någon som helst förankring hos de medborgare vi företräder är ett ytterst svagt politiskt ledarskap. Vi känner oss mycket förvånade, säger Elin Nilsson.

I det nya förslaget kommer den utbyggda Vibackeskolan att rymma 900 elever. Oppositionen hade hellre sett ett lägre elevantal där och fler skolor på Alnö.

– Vi tror att en spridning av skolor är något bra och inte den här idén med stordrift, säger Elin Nilsson.

Oppositionen är inte heller nöjd med att kostnaden ökat för projektet från 161 till 176 miljoner kronor.

– Vi vill se förslag från förvaltningen som inte överskrider de 161 miljoner som vi fattat beslut kring, säger hon.

Även Alnöföretagarna är kritiska.

– Det är stora beslut som ska tas och det kommer väldigt dolt. Det har inte funnits någon dialog med Alnöborna och man kan ju fråga sig om det finns en dold agenda. Vi tror inte alls på idén med en stor skola utan vi vill se en spridning av skolorna över hela Alnö, säger Ruben Wetind, ordförande i Alnöföretagarna.