Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pontus är omgiven av robotar på jobbet

En robot som hämtar kaffe och hjälper till i hemmet. Det låter kanske som science fiction, men för Sundsvallskillen Pontus Loviken är det möjligt. Som utvecklare på ett av världens största företag inom robotik är det delvis hans uppgift att se till att det blir så.

Pontus Loviken har precis börjat sin doktorandtjänst vid universitetet i brittiska Plymouth, men kommer under 1,5 år att vara stationerad på företaget Softbank robotics i Paris. Han är en av blott fem personer som har fått chansen att delta i projektet APRIL (Applications of Personal Robotics for Interaction and Learning), med syftet att undersöka hur humanoida robotar kan programmeras för att på egen hand lära sig använda sin kropp och interagera med människor.

– Det är fantastiskt häftigt att forska på en sådan här plats. Det är ett världsunikt projekt och jag är omgiven av högteknologiska robotar hela dagarna. Det är inget konstigt att se robotar stora som tioåringar längre.

Läs också: Roboten Yumi ger två hjälpande händer – slår in paket på Mediamarkt

Exakt var intresset kommer ifrån har han lite svårt att svara på, men kanske kan hans tidigare medverkan i Kvartersteatern i Sundsvall ha ett finger med i spelet.

– Pappas teori är att det började när jag var med i Frankensteins monster. Den handlar ju om att skapa liv. Sedan har jag alltid varit intresserad av filosofiska frågor och samtidigt haft en fascination för teknik och robotar. Först tänkte jag att det mest var en sci-fi-grej, men under mina studier insåg jag att tekniken började mogna och att jag själv kunde vara med och bidra.

Läs också: Teknikprojekt slår rekord: "Vi gör det här för att få tjejer att bli intresserade av teknik"

Han läste teknisk fysik på Chalmers i Göteborg, och det som verkligen kom att öppna nya dörrar var Pontus examensarbete.

– Jag lyckades skapa en metod för en liten humanoid robot att själv känna och hitta sin kroppsposition. Den kunde förhållandevis snabbt lära sig att ta sig från ryggläge till sittande. Det var nog en viktig del i att jag fick det här jobbet.

På sikt, vad tror och önskar du att robotar kommer kunna göra?

– Det vore en dröm att göra robotar kapabla att göra det som människor kan göra och inte kan göra. Tänk till exempel om man kunde låta en robot ta sig in i Fukushima där strålningen är för hög för människor. Men det handlar lika mycket om att de ska bli ett stöd i hemmet, till exempel med vardagssysslor för äldre och sjuka.

– Jag tror att robotar kommer bli vår förlängda arm, precis som mobilen har blivit i dag.

Inom robotik skiljer man på en humanoid, som har mänskliga drag, och en android, som försöker imitera en människa.

Men hur mänsklig kan, eller får, robotarna bli? När framtidens teknik och så kallad AI, artificiell intelligens, kommer på tal väcks ofta frågan kring huruvida robotar kan ta över och bli farliga för mänskligheten.

Läs också: AI – Frälsning eller dödsdom

– Jag tänker lite så här: Vi har de drag och egenskaper vi har eftersom de har gynnat oss i vår evolution. Men en robot har inte den bakgrunden och därmed inte de behoven.

– Angående hur lika robotarna kommer bli oss så tycker vi om objekt och maskiner ju mer de liknar en människa, men vid en viss gräns blir det obehagligt.

Det Pontus är inne på kallas för ”The uncanny valley” (den kusliga dalen), ett koncept som alla robottillverkare förhåller sig till så att vi ska kunna känna oss bekväma runt robotar.

Själv är han inte ute efter att ta fram en mänsklig kopia, men däremot vill han vara med och utveckla en robot som lär sig själv, utan att allt redan är förprogrammerat.

– Jag vill skapa något äkta. Min bild i dag är att robotar behöver specialprogram för allt. Det är extremt spännande tider, och jag känner mig lyckligt lottad som får stå längst fram och se vad som kommer att hända.

Se även: Pontus har en hemsida där det går att följa hans utveckling i projektet – klicka här för att komma dit.

Här hittar du mer om APRIL-projektet.