Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poolaren Pelle lever sin dröm

En plansch här, en vimpel där.
Ett par matchtröjor i taket, ytterligare några på väggen.
Gräs från Anfield och stenar från Bob Paisleys grav.
En friggebod kan du inreda på tusen olika vis, men för Pelle Ehnberg fanns bara ett sätt – rött är rätt.
Möt mannen som jobbar halvtid åt Liverpool FC:s svenska supporterklubb.

– Det var via Mats Barkemo, som är webbmaster i supporterklubben. När han spelade i allsvenskan med GIF Sundsvall skrev jag fotboll åt Aftonbladet. Jag träffade Barken under en resa till Liverpool och började jobba lite ideellt. Men de senaste åren har klubben vuxit så till den grad att de behövde någon som kunde hålla i det hela och där kom jag in i bilden.

– Jag började -06, men sedan december är jag avlönad på halvtid. Jag är kanslist, marknadsansvarig och webbreporter. Jag fixar medlemspaket och fungerar som reseledare när vi åker över till England på supporterträffar. Jag jagar också hela tiden annonsörer. Jag tycker det är roligt att förhandla och upprätta avtal. Liverpool är mitt största intresse och det är en förmån för mig att få jobba med det här.

– Jag har en egen firma i mediabranschen och jobbar åt familje- och veckotidningar. Jag gör även lite kundtidningar och broschyrer. Dessutom står jag för den journalistiska delen i Timrå IK:s matchprogram.

– Ja, utan tvekan. Sedan får man se om det blir möjligt, hur mycket det här kan växa. Av de engelska ligaklubbarna som har svenska supporterföreningar är vi den särklass största. Jag tror Chelsea har runt 500 medlemmar, vi har runt 7000. Varje dag har vi runt 14 000 besökare på vår hemsida. Ändå är det här ännu större i Norge. Den norska motsvarigheten till vår supporterklubb har ungefär 30 000 medlemmar.

– Ja, du … vart ska jag börja. Det handlar om en passion. Allt startade som liten grabb. Det har hållit i sig sedan Liverpool vann cupfinalen -74 mot Newcastle och Kevin Keegan gjorde två mål. Jag var sju år och namnet Kevin Keegan var så coolt. Ja, det var flera av namnen som var så läckra. Steve Heighway, Emlyn Hughes, John Toshack …

– Det är svårt, men att följa ett lag som jag gör är lite som livet själv med glädje, besvikelse och sorg.

– Runt 20 gånger. Första gången var så sent som 2001. Jag vet inte varför det dröjde så länge. Men att besöka Anfield kändes som en stor dröm som man hade som liten. Jag kom ihåg hur man satt i skolan och kollade upp Liverpool i Atlasen och drömde sig bort. Det var som om staden Liverpool låg på en annan planet. Nu gillar jag inte bara laget utan även Beatles och själva stan som jag tycker är så läcker.

– Aldrig. Jag kan i alla fall inte minnas att det har hänt någon gång.

– Alla barnen har blivit Liverpoolare och hustrun Lena har faktiskt varit med mig dit. Ibland när laget loosar kan jag bli tjurig. Då tvingar familjen iväg mig på en långpromenad med hunden.

– Det finns så många. Ett gammalt är Europacupfinalen 1978 då vi slog Brugge med 1-0. Kenny Dalglish gjorde målet i 65.e minuten. Jag hade förhandlat till mig att få sitta uppe och se matchen med farsan och dagen efter minns jag att jag ristade Dalglish namn i bänklocket i skolan. Ett färskt minne är Istanbul 2005, vändningen mot Milan i Champions Leaguefinalen. Vi låg under med 3-0 och vände och vann efter straffar. Den matchen hade allt.

– Till Påsk. Vi är 40 personer som åker. På kvällen har jag bokat Jamie Carraghers krog i Liverpool och på kvällen kommer Alan Kennedy och besöker oss. Han avgjorde två Europacupfinaler som vänsterback.

– Vi ska stanna i fem dagar och kommer lämna över en summa pengar till minnet av Hillsborough. Den 15 april har det gått 20 år sedan läktarkatastrofen då 96 supportrar dog. Alla våra medlemmar i supporterklubben har skänkt en tjuga var.

42.

Journalist med egen firma inom media och marknadsföring.

Hustrun Lena, barnen Kenny, 17, Lia, 14, Fredrik, 12, Alva, 6, och hunden Molly.

Nolby.

Hygglig.

Så i så fall vara min kompletta samling av Roothmans Football Yearbook. 40 årgångar,

Lenas scampi indiana, stekt fläsk med löksås.

Guinness, eller ett glas gott rött vin.

Jag är såld på biografier. Gärna på engelska för att underhålla språket.

Beroende på säsong så varierar jag mellan inlines med stavar, veteranhockey och veteranfotboll. Dessutom åker jag längdskidor och styrketränar.

Bill Shankly – mannen som skapade Liverpool FC.

Lögner.

Min familj och Liverpool.

– Blueshites.

– En av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna, en fantastisk mittfältsmotor och lagspelare som gjorde sin omgivning bättre. Min äldsta son är döpt efter honom.

– Gerry & the Pacemakers version är för mig en psalm.

.