Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pop på schemat för Pernilla Wahlgren

Pernilla Wahlgren är aktuell med sin första platta på 13 år, men ser redan fram emot nästa. I framtiden hoppas hon på att göra en svenskspråkig platta. Och kanske skriva egna låtar.


De senaste åren har Pernilla Wahlgren i första hand förknippats med musikalscenen genom rollen som Sandy i "Grease" och som Pippi Långstrump på Göta Lejon. I sommar har hon turnerat landet runt med Diggiloo-gänget. Men nu är hon redo för pop igen. I går släppte hon sin första popplatta sedan 1993.

- Jag har alltid sagt att jag ska göra en ny skiva "någon gång". Men dels hade jag inte riktigt lusten att göra det tidigare, dels ville jag inte släppa ett album och samtidigt spela Pippi Långstrump eller någon annan figur. Ska jag släppa en skiva ska jag bara vara Pernilla. Och just i år hade jag ingen musikal eller några barnprogram, så det kändes helrätt, säger Pernilla Wahlgren som placerat sig i en mörkbrun skinnfåtölj i en hotellobby i Stockholm.

"Beautiful day" består av tolv lättsmälta radiopoplåtar komponerade av låtskrivare som Pontus Assarsson, Anders Dannvik och Henrik Sethsson. På plattan finns också Prince-covern "I wanna be your lover".

- Det är inga konstigheter eller svårigheter. Jag försökte göra plattan så behaglig som möjligt, inte visa upp hur högt jag kan sjunga eller hur mycket jag kan waila. Tvärtom ville jag att rösten skulle ligga som ett instrument i produktionen.

När Pernilla Wahlgren slog igenom som popsångerska genom Melodifestivalen 1985, verkade karriärvägen självklar. Men trots flera album under åren har popkarriären aldrig riktigt tagit fart. I stället har hon blivit folkkär artist som sysslat med allt från musikaler och tv-program, till julkonserter. Men den nya plattan är inget försök att uppfylla gamla popdrömmar.

- Nej, det har varit kul att göra plattan och komma med lite nytt material. Jag hoppas att plattan kommer att tas emot väl och att någon vill köpa den. Men jag drömmer inte om någon nystart på karriären, att satsa utomlands och hitta en ny image. Min karriär står inte och faller med plattan. Jag kommer att fortsätta att göra andra saker också, säger hon.

- Skulle någon säga att min låt blivit en jättehit i Italien och jag måste åka dit, så skulle jag ju inte säga nej. Men skulle någon säga att jag måste ut och göra promotionturné i hela Europa i ett halvår - nej, det skulle jag inte orka.

Härnäst ska Pernilla Wahlgren ut på en skivsigneringsturné tillsammans med kollegan och kompisen Charlotte Perrelli. Under hösten efterträder hon Emma Wiklund som programledare i TV4 Plus "Baby boom". Hon har redan börjat fundera på nästa skivprojekt - en svenskspråkig platta.

- Det är möjligt att jag är med och skriver låtar till nästa platta, det vore kul eftersom det var så jag började.

- Det känns skönt att se fram emot att göra en ny skiva. Och att kanske våga sjunga på svenska, utan att det blir schlager. Jag har ju aldrig gjort det egentligen, bortsett från vissa låtar som "Piccadilly Circus" och "Svindlande affärer". Men hör man en svensk låt på radio lyssnar man mer. (PM)