Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pophistoriens bästa stämmor – "Angel voice" och mycket skönsång

Det här är tänkt att handla om de tio bästa rösterna. Eller vackraste om man så vill. Den som älskar Beach Boys älskar stämmor och skönsång. Det här är min lista.

Annons

1. Carl Wilson. Kallades för "angel voice" i Beach Boys och var bara en av flera i bandet som kunde sjunga. Redan 1966, 20 år gammal, sjöng han huvudstämman på God only knows – bandets bästa låt i konkurrens med "Good vibrations". Wilsons röst kan bäst beskrivas som stark och soulig. Dog i lungcancer, 51 år gammal.

2. Joseph Williams. Totos sångare. Dessutom kompositören och musikfilmskaparen Johns son. Ja, ni vet "E.T", "Star Wars" och mycket mer. Ingen sjunger västkustrock som Johns son Joseph. Både röststark och känslig – och framför allt vacker. Hörs nu senast på ny skiva med Chicagos Bill Cahamplin och svensken Peter Friestedt.

3. Christopher Cross. Det var han som sjöng ledmotivet till filmen "Arthur" på 80-talet. Ingen mästerlig film även om den sågs av många. Herr Cross har fortsatt leverera sedan dess. Ett bra substitut sedan Carl Wilson gick bort.

4. Timothy B Schmit. Bakgrundsfigur som bassist i Eagles, men slår sina kollegor med hästlängder när det gäller det vokala. Ja, till och med Don Henley. Blev värvad till Eagles via Poco. Timothy har gjort ett antal vackra soloskivor.

5. Colin Blunstone. Sångare på 60-talet i Zombies, populära uppstickare med Rod Argent vid rodret. Sedan dess har herr Blunstone bjudit på flera soloskivor och återförenats med just Rod Argent. Hans version av "What becomes of the broken hearted" är magisk.

6. Dusty Springfield. En klassisk stämma, som numer tyvärr inte levererar. "Son of a preacherman" och "You dont have to say you love me" är två av damens gamla örhängen. Rösten är hes och sensuell.

7. Michael McDonald. Sångare i både Steely Dan och Doobie Brothers. Den mest souliga röst som en vit man har begåvats med. Hans skivor med klassiska soullåtar sticker ut, liksom ett antal hits med Doobie Brothers.

8. Paul Rodgers. Den här mannen har förmodligen den vassaste rösten inom genren hårdrock, eller snäll hårdrock om man så vill. Jag menar, "All right now" och "Can´t get enough of your love". Alltså sångaren i Free och Bad Company.

9. David Pack. Höll i taktpinnen i Ambrosia och även framgångsrik skivproducent för namn som Phil Collins och Aretha Franklin. Kär numer solo, men är inte lika aktiv som under storhetstiden. Har en stämma som kan försätta berg.

10. Tommy Funderburk . En gång på en scen i Ångermanland och dessutom sångare i Airplay och King Of Hearts. Förmodligen också en av de mest anlitade bakgrundssångarna i historien. Sjunger bäst västkustrock, men kan sjunga allt.

Gilla Mittnöje på Facebook för fler nöjesnyheter