Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Popmusik i ny modern tappning

Konsert
Norrbotten Big Band plays Prefab Sprout
Jazzklubben (tisdag): E-street

Norrbotten Big Band har i många år varit en av våra främsta företrädare av nutida modern storbandsjazz. Genom åren har de presenterat många spännande projekt med variationsrikt innehåll. Redan under Örjan Fahlströms tid som konstnärlig ledare profilerades bandet som sedan fortsatt utvecklats under Tim Hagans och nuvarande Joakim Milder. Listan av världsnamn som spelat med bandet är imponerande lång. Ett bra exempel på deras musikaliska bredd visade de vid det senast gästspelet på Jazzklubben. Då var det samisk jojk med solisten Mari Boine på menyn.

Den här tisdagskvällen var det engelsk popmusik på repertoaren. Vi fick höra ett knippe låtar hämtade från det engelska Newcastlebandet Prefab Sprout, bildat 1977, som hade sin storhetstid under 1980- och 1990-talet. De hade en rad hits under den tiden och tjugo singlar på den brittiska topp 100-listan. De sju första skivorna, inklusive samlingen från 1992, nådde alla platser mellan 3 och 22 på brittiska albumlistan.

Det är djärvt, och tillhör inte vanligheterna, att göra storbandsjazz av pop- och rocklåtar. Den jag först tänker på som gjorde det var Gil Evans som gav sig på Jimi Hendrix musik med stor framgång. Ambitionen att göra det lilla extra av materialet kan stjälpa det hela genom att det blir överarbetat. Det är alltid svårt att bära fram det enkla. Joakim Milder och N B B har lyckats väl med att göra om popmusiklåtar till jazz.

I sin ungdom var Joakim Milder ett stort fan av Prefat Sprout och till den här konserten hade han valt ut och arrangerat låtar från P S låtskrivare Paddy McAloon. Musiken hade alla slags karaktärer. Det pendlade variationsrikt från det melodiskt romantiska till det spänningsladdat kraftfulla. Ibland kändes det som att sitta på bio och se en thriller där musiken är en viktig del i spänningen. Även dynamiken från den klassiska musiken som Stravinsky komponerade fanns med. Musiken upplevde jag som lättlyssnad men måste ha varit allt annat än lättspelad med sina intrikata indelningar och rytmik. Med imponerande säkerhet kom man förbi diverse hinder och blindskär. Partier med balladkaraktär gav musikerna minst huvudbry.

Norrbottenbandet är som en vältrimmad Formula-1-bil där alla komponenter har högsta prestanda. Sektionsspel och komp sitter perfekt. De är kanske vårt lands främsta experimentverkstad när det gäller att utveckla och söka nya okända stigar för storbandsjazzen i framtiden. De är också lyckligt lottade för de har en rad kreativa solister som vet hur man skall krydda anrättningen på bästa sätt.

Att den här spännande musikresan blev verklighet skall vi tacka Norrbottenmusiken och Svensk Jazz för. Vi fick vara med om en ovanlig och minnesvärd jazzresa med nya infallsvinklar fjärran från konventionell storbandsjazz. Det är alltid uppfriskande med musikaliskt nytänkande!