Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Populär barnboksförfattare föreläser för Heliås elever

Den populäre barnboksförfattaren Sören Olsson föreläser inför elever på Heliås under tre dagar. Ett föreläsningsmarathon som syftar till att öka läslusten hos barn.
– Det handlar väldigt mycket om att inspirera, säger Sören Olsson.

Läs också: Se Berts hälsning till Sundsvall – och hur Kjell Lönnå påverkat de populära ungdomsböckerna

Som en del i elevers läsutveckling och läsförståelse på Heliås skola har man genom bidrag från Kulturrådet bjudit in Sören Olsson att föreläsa. Tillsammans med kusinen Anders Jacobsson ligger Sören Olsson bakom bland annat böckerna om Bert, Sune och Håkan Bråkan.

– Alla elever ska få möta Sören och inspireras, lyssna, skratta och ställa frågor. Men framförallt att väcka en läslust hos eleverna, säger läraren Linda Johansson.

Genom lekfullhet och fantasi vill Sören Olsson visa att författarskap är något för alla och lyfter fram vikten av att öka läslusten hos barn.

Läs också: Heliås elever ramlar igenom isen frivilligt

– Läslust är otroligt viktigt. Att läsa är att utveckla sitt språk och när man utvecklar sitt språk blir man en bättre demokratisk medborgare, anser jag. Det är ordförådet som allting bygger på, att man faktiskt kan kommunicera och tala om vad man tycker och tänker, säger Sören Olsson.

Som liten hade han själv ingen läslust eller motivation i skolan och att han skulle bli författare fanns inte riktigt med i framtidsplanen. Därför vill han nu genom föreläsningarna inspirera eleverna och avdramatisera författarskapet.

– Jag var en elev som inte kunde sitta still. Men jag hade väldigt mycket fantasi och väldigt mycket att berätta och det har jag gjort i över 30 år nu, säger Sören Olsson.

I klassrummet blandar Sören sedan allvar och humor när han berättar om sig själv och några av de karaktärer han varit med och skapat i böckerna. Det märks att det går hem hos eleverna, varje mening han avslutar möts av både fniss och skratt.

–Vi har fått helt fantastiska dagar nu när Sören varit här, framför allt har det varit väldigt levande dagar. Sören blir en stor del av barnens värld och framför allt inspirerar det till läsande och skrivande. Vi ser redan hur det inspirerar barnen, säger läraren Linda Johansson.

Läs också: Ny studie: Uppväxt med böcker ökar inkomst