Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Populär Sundsvallskrog kan bli flyktingförläggning

Railway Saloon kan bli flyktingförläggning.
Allt fler företagare är beredda att sadla om och starta asylboenden.
– Vi får in många anbud, säger Erik Olsson på Migrationsverket.

Annons

Läs mer: Railway Saloon i Sundsvall stängs – ägarbolaget har skulder till kronofogden

När Railway Saloon nyligen stängde restaurangen på Landsvägsallén lämnade man in en skrivelse till Sundsvalls kommun där man ville avsluta sitt alkoholtillstånd, med motiveringen att lokalerna nu i stället skulle kunna användas som asylboende.

Men hur långt gångna planerna är på att omvandla den populära krogen till flyktingförläggning, vill inte krögaren Lillemor Larsson avslöja.

– Det är inget som jag kan kommentera just nu, men jag återkommer i frågan, säger hon.

Hon är långt ifrån ensam om planerna.

Tidigare hade Migrationsverket upphandlingar av nya boenden i Sundsvall ett par gånger om året. Men efter de stora flyktingströmmarna förra året har behovet blivit så stort, och så många företagare vill erbjuda boenden, att upphandlingen nu pågår hela tiden året runt.

Många företagare hör av sig, men det betyder inte att alla får starta asylboenden.

– Långt ifrån alla av dem klarar kraven, säger Erik Olsson, kommunikatör på Migrationsverket.

För att få starta ett asylboende måste man bland annat ha en viss minimibemanning, och ändamålsenliga lokaler med godkänd storlek, bra brandskydd och god ventilation.

Bland företagen som köar för att ta sig in i branschen finns en del större koncerner som kan göra stora pengar på många och större anläggningar för asylboende.

Men det handlar också om många mindre företag, som Railway Saloon, som vill sadla om och slå sig på den ibland relativt lönsamma branschen att härbärgera och laga mat åt flyktingar.

Läs mer:

Skogsvårdare ger sig in i asylmarknaden – vill starta nytt boende i Torpshammar

Tre kvadratmeter per flykting för trångt – Positivum förbjuds att tränga in fler på Bolby

Planerna på asylfartyg går vidare – så vill politikerna stoppa etableringen