Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Populära djur får stanna kvar på berget

När hösten kommer har djuren på Norra berget tidigare fått flytta, men inte i år. Nu blir de populära djuren bofasta året runt.
– Jag tror att det kommer att lyfta jättemycket. Det kommer att göra att det känns mer levande här, säger Rut Olofsson djur- och naturpedagog.

Bräkande getter och får, små söta kaniner och spatserande höns. Det är inte konstigt att djuren står för en stor del av Norra bergets dragningskraft. Nu ska djuren få stanna kvar för att locka fler besökare även under vinterhalvåret.

– Vi har jobbat länge för att kunna utöka djurverksamheten eftersom det hela tiden varit en efterfrågan från besökare som vill att Norra Berget ska vara levande året runt, säger Rut Olofsson.

Det är första gången som djuren kommer att få stanna. Så det här blir ett försöksår som senare ska utvärderas.

För att kunna behålla djuren under vintern har man vidtagit en del åtgärder. Ett nytt hönshus har byggts, kaninhuset har flyttats och blivit varmare och get- och fårhuset har ställts i ordning.

– En vanlig fråga vi får är "kommer de inte att frysa?". Men de mår faktiskt bättre av lite kyla än att det är för varmt. Men vi kan naturligtvis värma upp om det skulle smälla till och bli 28 grader kallt, säger Rut Olofsson.

På berget finns får, getter, kaniner och höns. Alla har namn och kontakten med människor har gjort dem tillgivna.

– Djuren här är verkligen mina vänner. En kommentar som vi får ofta från besökare är att djuren är så sociala och trevliga och står stilla och visar upp sig, säger Rut Olofsson.

Under vintern kommer djuren fortsätta att vara ute på dagarna och man kommer att skotta runt hagarna för att besökarna ska kunna komma lika nära som under sommaren.

– Jag tror att djuren kommer att vara glada över att de får vara kvar. Jag tror att de trivs jättebra här, annars skulle det synas på dem, säger Rut Olofsson.