Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Populärt kafé utökar med ny uteservering i Sundsvall

Efter snart 13 år med Sundsvall ­Chocolate House ser ­Annelie Stiernström ljust på framtiden.
Hon har fördubblat ­lokalytan, skaffat ny ­ingång och till våren ska kaféet få uteservering för första gången.
– Jag tycker inte jag har någon konkurrens, säger hon.

Det var i april 2003 som Annelie Stiernström tog klivet ut som egen företagare. I grunden är hon konditor, men efter många år på ­Hagabagaren valde hon att börja studera på Mittuniversitetet. En paus i arbetslivet, som visade sig vara lyckosam. Det var nämligen då som idén om ett kafé med egen pralintillverkningen började gro hos henne.

– Vi var i Mora och där hade de Mora Chocolate House. Jag tyckte det var coolt och tänkte att det där vill jag göra. Jag hade aldrig jobbat med choklad, men tänkte att det väl inte kunde vara så svårt. Jag ångrar mig inte, men om jag känt till det jag vet i dag så är det väl tveksamt om jag skulle ha gett mig in i det här, säger hon.

Många i hennes omgivning tyckte nog också att satsningen verkade lite smal, kanske rent av vågad.

Men, Annelie Stiernström jobbade på. Att göra chokladpraliner fick hon kläm på rätt snabbt, men att driva en egen rörelse var stundtals en krävande uppgift. Samtidigt har det visat sig att trägen vinner. Just nu pratas det om ­närproducerat som aldrig förr och den satsning som kanske verkade smal 2003 tycks vara helt rätt 2016.

– Jag vet exakt vad det jag tillverkar innehåller. Det är nog inte alla som gör det. Ibland får jag höra att jag förstört folks smak­lökar. Sedan de började ­köpa sina praliner här så vill de inte äta några andra. Det är förstås soligt att få höra sådant, säger Annelie Stiernström.

Butiken ingår följaktligen också i Unika butiker, som är ett samarbete mellan fristående och privatägda butiker i Sverige, som också har rötterna i Sundsvall. För Annelie Stirenström var det också ett unikt steg som hon tog i somras, då Sundsvall Chocolate House plötsligt växte med nästan det dubbla i form av ­lokalyta. Fastighetsägaren tog ner en vägg. Plötsligt blev det möjligt att ta in fler än en barnvagn i taget i serveringen och ingången på hörnet, mellan Nybrogatan och Rådhusgatan, har blivit en succé, berättar hon.

– Även många som bor i stan tror att vi är nyöppnade. De har inte lagt märke till oss förut. Det här blev bättre än jag väntat mig.

I kaféet har Annelie Stiernström för närvarande en anställd. Tillverkningen av praliner står hon för helt själv.

– Det gör att vi har ett helt eget utbud, säger hon.