Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Porttelefonen kopplades upp i rymden

När räkningen för porttelefonen damp ner så resulterade det i en chock.
Någon hade kopplat in sig på bostadsrättsföreningen interntelefon och ringt för nästan en halv miljon kronor.
– Vanligtvis brukar räkningen ligga på några hundralappar, säger Björn Hellqvist.

Bostadsrättsföreningen Vivstanäs på Mellangatan i Timrå kopplade in sina porttelefoner för några år sedan. De har fungerat bra men när den senaste räkningen kom så var något fel, väldigt mycket fel.

– Räkningen var på över 400 000 kronor. Någon hade ringt sattelitsamtal för 98 kronor i minuten från vårt porttelefonsystem, säger Björn Hellqvist, ordförande i bostadsrättsföreningen.

När räkningen kom så kontaktades Telia direkt och det kostsamma ringandet kunde stoppas. Men då hade ringandet fortgått några veckor till och ännu mer pengar hade satts upp på bostadsrättsföreningens nota. Det som skett är polisanmält. Personal från ett dataföretag har också varit och kontrollerat porttelefonsystemet och då uppdagades vissa brister.

– Då visade det sig att säkerheten i systemet var undermåligt, förklarar Björn Hellqvist.

På Telia ska säkerhetsavdelningen utreda vad som skett men det är inte lätt.

– Det finns ju naturligtvis pengar att tjäna om man står i maskopi med någon teleoperatör långt bort i världen som är väldigt svåra att spåra, säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia, till SR Västernorrland.