Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Positiv konkurrens mellan Skicrosstjärnorna

Intresset för Skicross har exploderat i Sverige. Anna Holmlund, Victor Öhling Norberg och Sandra Näslund har blivit världsstjärnor, och de lockar både ungdomsgrupper och publik.

Annons

För några år sedan var det inte så muntert. Skadorna avlöste varandra men inför den här säsongen är alla hela, och stämningen är positiv, inte minst med tanke på fjolårets säsong.

– Det är jättebra med mig. Förra säsongen var lite trevande men det blev ett gött slut, säger Sundsvallstjejen Anna Holmlund, som hade fyra segrar i världscupen förra säsongen och därmed vann totala världscupsserien.

Hon har repat sig från knäskadan för ett par säsonger sedan med råge och nu ser hon fram emot att upprepa förra säsongens succé i vinter.

– Jag är verkligen på topp, bara njuter av livet och av att resa världen runt med det här gänget. Jag känner mig mycket bättre än förra säsongen, säger hon.

Konkurrensen bland de svenska damerna står Sandra Näslund, Kramfors Alpina, för. Hon är inte uppe i Annas nivå ännu och drabbades även hon av en knäskada förra säsongen men har återhämtat sig bra och känner sig stark inför kommande säsong.

– Det känns bra. Jag tar det steg för steg men det känns bra, säger en blygsam Näslund inför det faktum att hon åker ifrån killarna, och att hon nosar Holmlund i hasorna.

– Det är mycket konkurrens (mellan mig och Anna) för man kör emot varandra men det är bra att ha någon att köra emot. Jag tycker det känns som att vi är två starka tjejer så det kommer bli bra, fortsätter hon.

Skicrosslandslaget har jagat snö, precis som de övriga grenarna. Meningen var att de skulle stanna i Sverige och köra nu men på grund av den varma hösten får de troligen leta sig söderut, till Alperna. Funäsdalens Victor Öhling Norberg, eller VÖN, som han kallas, hade också en bra säsong förra året men missade vinsten i världscupstotalen. Nu vill han ha revansch.

– Det enda som är roligt är ju att vinna. Det är det jag vill göra varje tävling. Jag älskar att vinna och jag tränar väldigt hårt för det, säger han.

I år kommer det att bli tävling på hemmaplan igen, denna gång i Idre, vilket är en ny arena för just världscupen i Skicross.

– Jag kommer från Funäsdalen och Idre är nästgårds men jag har aldrig varit där. Vad jag hört är det en mycket bättre backe än Åre. Den är lite flackare så det passar bättre för Skicross. Evenemanget kommer bli skitbra, säger han.

En som hoppas kunna putta ner VÖN från toppen i år är Moras Michael Forslund, som har blivit starkare och snabbare. Och han tror på laget, inte minst på tjejerna.

– De kommer dominera. För mig känns det också bra, bättre och bättre för varje träning som går. Målet är att åka bättre än förra säsongen och att försöka ta en världscupsvinst. Det har varit väldigt upp och ner de senaste åren men man knappar in lite på han här bredvid (Vön), säger Forslund och skrattar.

Läs mer:

Ny fartsatsning ska ge VM-guld 2019

Myhrers självförtroende är tillbaka

Harlaut: "Helt klart sugen på OS igen"

Se livesändningen i efterhand här.

Och följ längdlandslagets presskonferens efter 12.55 här.