Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Positiv livsinjektion av Lena Maria

Med sång, kloka ord och en bra berättad livshistoria bjöd glädjespridaren Lena Maria Klingvall i går Sundsvallspubliken på en annorlunda upplevelse.
– Vi är alla olika, och det ska vi ta tillvara. Var inte så lagom utan försök drömma lite mer och tänka lite större, uppmanade hon.

I går sjöng Lena Maria Klingvall i Skönsbergs Folkets hus när Club Freja, Sveriges pensionärsförbund, hade sitt månadsmöte.

På fredag sjunger den japanska sångidolen i "Så ska det låta", SVT 1, tillsammans med Fredrik Swahn. De tävlar då mot Lotta Engberg och komikern Thomas Petersson.

Förra året blev hon Lena Maria med hela svenska folket när hon var huvudgäst i tv-programmet "Här är ditt liv". Många kommer ihåg henne som en framgångsrik simmare med funktionshinder. Hon föddes utan armar och med ett ben kortare än det andra. Hon vann sju simmedaljer i EM och VM 1986 och 1987. Tv-dokumentären "Målet i sikte" om hennes träning och livsglädje gjorde henne känd i bland annat Japan i slutet av 1980-talet.

– Jag fick åka till Japan för att göra en intervju på två minuter och för att sjunga en sång. 100 miljoner japaner såg inslaget. Det blev senare en turné med ett 20-tal konserter. Det var starten. Fram till i dag har jag gjort ett 40-tal turnéer i Japan. Jag älskar landet och de underbara människorna, berättar Lena Maria Klingvall som är bekymrad över det som har hänt i landet.

Och de älskar henne.

Sjunga kan hon. Lena Maria Klingvall studerade vid Stockholms Kungliga Musikskola, 1987–1991. I Skönsberg lät hon publiken höra bland annat ABBAs "Thank you for the music" och "Somewhere over the Rainbow" från filmen "Trollkarlen från Oz".

För 15 år sedan skrev hon om sitt liv i boken "Fot-noter" som översattes till 15 olika språk.

– Japanerna ville ha en uppföljning där jag berättar lite mer om hur jag upplever saker, så då skrev jag "Happy days" som bara finns i Asien. Jag har länge tänkt skriva en bok till hemmaplan, så förra vintern stannade jag hemma och skrev, och njöt att få vara hemma och inte vara ute på turné, berättar hon.

I oktober kom boken "Våga drömma" på förlaget Libris.

Efter 22 år i Stockholm flyttade hon till Jönköping, inte så långt från sitt hem i Habo i Västergötland. Det var därifrån hon och hennes familj åkte ifrån för att komma till ortopedteknikerna i Uppsala när hon växte upp.

– Där stod det på väggen: "Livet är som en protes - det skaver alltid någonstans". Jag fattade det inte då, men livet är kamp, kämpande och jobb. Så är det för alla. Visst förstår jag att folk vill hjälpa mig och tycker att det jag gör ser jättesvårt ut, men jag vet inte hur det känns att ha armar, säger Lena Maria Klingvall.

I boken skriver hon bland annat att varje människa är ett original och man ska ta vara på sin personlighet.

– Våga drömma och tänka utanför ramarna. Varje människa har enorma möjligheter. Värdefulla originalpapper låser vi in i bankfack, men vi kör ofta över oss själva. Det ska vara så lagom i Sverige och ingen får sticka ut. Men vi är olika personligheter, och det ska vi ta tillvara, uppmanar Lena Maria Klingvall

Hon fick stående ovationer från de över trehundra i publiken.