Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Positiv prognos för Ånge trots sex miljoner kronor i underskott

Prognosen för Ånge kommuns årsresultat 2016 är en miljon kronor bättre än budgeterat. Det visar årets första prognos från ekonomienheten.

Förklaringen återfinns i kolumnen för utjämningsbidrag, där intäkterna väntas bli sex miljon kronor högre än budgeterat. Något som uppväger de negativa resultat som ser ut att bli fallet för socialnämnden och humanistiska nämnden.

Läs mer: Kommunalrådet om budgetförslaget för 2016

Enligt nuvarande prognos så kommer den ram som tilldelats socialnämnden att spricka även 2016. Den här gången med 4,3 miljoner kronor, och med högre kostnader för hemtjänst och försörjningsstöd som förklaring.

Läs också: Socialchefen om den skenande ekonomin (2015)

För humanistiska nämnden är prognosen en avvikelse från budgetramen med 1,7 miljoner kronor, vilket hänförs till högre hyror än budgeterat.

Positiva siffror lämnas däremot för tekniska nämnden, som går mot ett överskott med 0,7 miljoner kronor. Bolagen Åfa och Ånge energi har också ett plustecken i rapporten, 4,5 respektive 0,5 miljoner kronor.

Läs också: Skuldtyngda Åfa har vänt på skutan

Slutligen meddelas också att revisionen kräver att ersättningen som kommunen beräknas få från Migrationsverket i år, men som är ersättning för verksamhet i fjol, ska tas upp som intäkt 2015. Något som innebär att resultatet för 2015 blir ett överskott med nära 18,6 miljoner kronor efter jämförelsestörande poster.