Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Positiva reaktioner i Medelpad efter förslaget om ungdomshockeyn

Medelpads ishockeyförbund ställer sig bakom förslaget att inte utse segrare eller ha seriespel före U13-nivå. Även klubbarna tror att förslaget kan hålla fler unga kvar inom sporten.
– Det är viktigt att kunna hitta en miljö där det tävlas men att det inte mäts i siffror, säger Jimmie Lindström i Sundsvall Hockey.

Annons

Fotbollens beslut om att inte utse segrare i ungdomsserierna har väckt reaktioner från många håll. Nu finns förslag från Svenska ishockeyförbundet att det bland annat inte ska finnas seriespel före U13. Inte heller individuell statistik, individuella utmärkelser eller statistik och tabeller i cuper ska förekomma före U13, enligt förslaget. Dessutom finns förslag på att det inte får förekomma toppning eller selektering före U14.

Medelpad har i dag seriespel från U12 och Helene Ersson, som är ordförande för Medelpads ishockeyförbund, menar att förslagen stämmer överens med vad distriktsförbundet jobbat för tidigare.

– Det ligger helt i linje med vår uppfattning om att ishockey ska vara roligt, inspirerande och berikande. Det är också i linje med forskning om barn och idrott som inte visar några positiva effekter av tidig tävling och utslagning, säger Ersson.

– Det ska vara mycket att leka och lära och det ska finnas en bredd.

Läs också: Här är förslagen som kan förändra ungdomshockeyn: "Är ett misslyckande annars"

Förslagen syftar till att förbättra ungas hockeyklimat och få fler att stanna inom sporten. Ersson är intresserad av att få svar på frågan om varför så många väljer att sluta med ishockey i tidig ålder.

– Vi tycker att det är ett bekymmer att så många slutar vid 10 års ålder. Vi ställer oss frågan varför och vi vill höra spelare själva berätta varför de väljer att sluta.

Hon berättar att hon har planer på att ta hjälp av Mittuniversitetet för att följa upp och undersöka anledningarna.

I Timrå IK finns redan ett dokument som alla ungdomsledare fyller i efter att barn slutat.

– Alla ledare har pratat med barnen och deras föräldrar när de slutat. Det viktiga är att veta orsaken. Ofta är det att de håller på med andra idrotter, berättar Henrik Sandberg som är sportansvarig för U13-16 i Timrå IK.

Samma sak gäller i Sundsvall Hockey.

– Vi kollar varför alla slutar, men det är så väldigt många olika anledningar. Vi har inte kunnat få en bra bild, säger Jimme Lindström, ungdomsansvarig i Sundsvall Hockey.

Varken Jimmie Lindström eller Henrik Sandberg hade hunnit sätta sig in i förslagen under måndagen, men de spontana reaktionerna var övervägande positiva.

– Det finns så klart två sidor av myntet. Vi måste försöka behålla barn och ungdomar och se till att det blir kul, men samtidigt finns det många som vill vara med för att tävla och vinna i 12-årsåldern. Men man kan tävla på träning och det är viktigt att kunna hitta en miljö där det tävlas men att det inte mäts i siffror, säger Jimmie Lindström.

– Huvudsaken är att vi får träna och spela matcher. Tabellen är en biprodukt som inte är så intressant egentligen, säger Henrik Sandberg i Timrå IK.

Läs mer: Tärnlund efter Sundsvalls stjärnsmäll: "Det är beklämmande att se hur vi uppträder"

Westin Timrås hjälte i straffläggningen: "Ingen mening att dribbla"