Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Praktik är en nyckel till lyckad integration

Den svenska arbetsmarknaden genomgår ett stort skifte. Det händer nu, på riktigt.

Aldrig tidigare har så många personer med internationell bakgrund kommit till Sverige och länet med hopp om en bättre framtid. För dessa personer är önskan om ett jobb mycket viktig. Samtidigt pågår en generationsväxling som innebär att många lämnar arbetsmarknaden. Detta vore inget problem om det gick att direkt matcha nyanlända mot lediga jobb. Många gånger finns den formella kompetensen men det som saknas är tillräckliga kunskaper i svenska.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Visst är det viktigt att kunna svenska för att få ett jobb. Men det är kanske ännu viktigare att komma ut på en arbetsplats för att lära sig det nya språket. Det är inte främst i skolbänken en människa lär sig kommunicera på ett nytt språk, utan genom att träffa människor och behöva prata.

En, som vi sett, effektiv insats för att snabba på utvecklingen av språkkunskaper är att erbjuda praktikplats på företag eller organisationer. Praktik kan pågå i upp till sex månader och är kostnadsfri för dig som arbetsgivare. Praktikanten får ekonomisk ersättning från oss på Arbetsförmedlingen.

Praktikplatsen behöver inte alla gånger leda till anställning på det aktuella företaget. Lika viktigt är att den arbetssökande får nya erfarenheter, meriter och referenser för sitt fortsatta jobbsökande.

Men det kan också vara en möjlighet för dig som arbetsgivare att komplettera din arbetsgrupp med någon kompetens du saknar.

I Västernorrlands län finns cirka 13 500 företag och 2 800 personer med utländsk bakgrund som är arbetslösa. Det innebär att om vart femte av länets företag erbjuder en person praktikplats räcker det till samtliga utrikesfödda i länet som saknar arbete.

Mikael Eriksson, Therese Sjögren och Per Renström

Arbetsförmedlingschefer i Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel