Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Präster ska inte ryckas med i folkmobbar"

Flickan blev våldtagen av en skolkamrat, men sympatierna i hela samhället hamnade hos honom. Till skolavslutningen i kyrkan välkomnades den dömde av kyrkans präst, som nu ska utredas av domkapitlet.

– Jag tycker att präster ska vara förebilder även när det gäller att tänka klart, säger Tuulikki Koivunen Bylund, biskop i Härnösands stift till ST.

Annons

En präst i Bjästa i Örnsköldsviks kommun är föremål för en utredning inom Svenska kyrkan. Detta sedan han välkomnat en dömd våldtäktsman till offrets skolavslutning. Frågan kommer att avgöras i domkapitlet, vilket är en slags domstol inom kyrkan. De ska besluta om påföljd och det kan resultera i att han förlorar sitt prästämbete.

Biskopen i Härnösands stift, Tuulikki Koivunen Bylund, vill inte uttala sig i det enskilda fallet eftersom hon sitter som ordförande i domkapitlet och därför skulle kunna anses som jävig, men hon betonar ändå att prästerna har ett ansvar mot sin församling.

– Jag tycker att präster ska vara förebilder även när det gäller att tänka klart. De ska inte ryckas med i folkmobbar utan bilda enskilda ställningstaganden i enighet med Jesu lära, säger biskopen.

Till hösten kommer samtlig personal inom Härnösands stift att få gå en tvådagars utbildning med fokus på ungdomars sexualvanor och internet.

– Våra ungdomar är offer för den kommersialiserade porrindustrin som flödar på internet. Den ger ungdomarna helt fel bild av sexualiteten och kan ge den felaktiga bilden att kvinnor gillar att bli våldtagna, säger Tuulikki Koivunen Bylund.

Händelserna i Bjästa har varit en väckarklocka för kyrkan, och nu anser biskopen att man måste bli mer aktiv på nätet.

– Vi hänger inte med på nätet, vuxensamhället har kapitulerat. I dag anordnar vi nattvandringar på stan och jag anser att vi ska kunna nätvandra och finnas mer där, säger biskopen som är så pass aktiv på nätet att hon finns på det sociala nätverket Facebook.

I det pressmeddelande som stiftet skickade ut skrev du att kyrkan ska stå på offrets sida och att reportaget är en allvarlig signal. Är det en tillräckligt skarp kritik med tanke på det som har hänt?

– Jag kan förstå att det kan uppfattas som vagt men i och med att jag sitter som ordförande i domkapitlet som ska avgöra om den här prästen har gjort något fel så är jag väldigt bunden av det jävet. Jag har väldigt mycket att säga men kan inte säga så mycket, säger Tuulikki Koivunen Bylund.

Det var onsdagens Uppdrag granskning i SVT som berättade hur ett helt samhälle vände sig emot ett våldtäktsoffer. Flickan blev våldtagen på en skoltoalett på Bjästaskolan och mannen dömdes i både tingsrätt och hovrätt. Trots det hamnade bygdens sympatier hos honom och offret fick utstå kränkningar och mobbning både på internet och i verkliga livet.